Wikipedia:Wikiblomster/Arkiv1

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Arkiv med wikiblomster til og med 2007.


Hvidhvalens klassifikation og tamrottens foruroligende tendenser[redigér wikikode]

Mit første møde med en wikiblomst skete på den engelske Wikipedia - under min jagt efter illustrationer til hvalartiklerne kom jeg forbi artiklen om Beluga Whale. I taxoboksen fremgik det tydeligt at hvidhvalen tilhører marsupialia - pungdyrene...den følgende diskussion på artiklens diskussionside var meget lidt seriøs, men hylesjov...

Hmm I'm quite sure that the narwhale og the Beluga is NOT members of the subclass Marsupialia. I have never seen a whale with a pouch :-) Regards Malene, the danish wikipedia

Especially as it would require the whale to swim backwards, otherwise the pouch would slow it down significantly :-) andy 10:20 5 Jun 2003 (UTC)
One is left to assume that, like the wombats and the Koala, it has a rearwards-facing pouch. Breathing might be a fraction tricky though. Nice to see it happen to someone else for a change, Jim. :) Tannin
I knew I shouldn't have copied the taxobox from Kangaroo - these weird southern creatures. At least I didn't put them in class Aves! ( I suppose I could always claim it was a deliberate mistake to see if anyone was paying attention, but it's such a cynical world...). jimfbleak 11:05 5 Jun 2003 (UTC)
Ahh, frontwards-facing pouch. That's no good. You had better copy your next whale from emu. No pouch to worry about, and they swim remarkably well. Also, I understand that whale feathers are quite a rarity on the market. You should get quite a good price for them. Tannin

En lignende wikiblomst opstod da Glenn, arbejdssom som han er, arrangerede "Tilbage til-navigationerne" på alle dyreartiklerne.

Nu er vi mange der føler et lettere ubehag ved synet af rotter - og det er der en ganske naturlig forklaring på: De er nemlig, ifølge tilbage til-navigationen på artiklen om tamrotten, glubske rovdyr - tamrotterne skal man ikke vende ryggen til for længe, man kan aldrig vide hvornår de angriber de bæster ;-)

Hmm ja man skal være forsigtig med at kopiere fra en artikel til den næste. Men mindre kan gøre det når wikiblomsterne folder sig ud - en simpel fejl i orddeling kan også være ret effektfuld.

Tradition eller religion?[redigér wikikode]

Et eksempel kunne være den jul hvor vi udbyggede julesiden med en længere liste over relevante artikler. Under afsnittet religion/tradition stod en dag listet De tre visemænd. Det må vel være en slags kor, der tager rundt til folk og synger julesange ... eller hvad :-D

Brugen af ordet "som" kan ofte også være en fælde. Hvilket ord er det lige præcis det viser tilbage til?:

Yesterdays News og det lille bitte offentlige rum[redigér wikikode]

I artiklen om Det Danske Revymuseum fortælles det at Museet åbnede i 1993 og har til huse i bygningen ved siden af TV 2/Lorry som er fra 1860. Diskussionssiden har svaret på hvornår TV2/Lorry (ENDELIG fristes man til at skrive) fik sit gennembrud:

Tænk, jeg vidste ikke, at TV 2/Lorry er fra 1860:) --Heelgrasper 13. jun 2005 kl. 21:22 (CEST)
Der var heller ingen der opdagede dets eksistens før Lykkehjulet startede ! G®iffen 13. jun 2005 kl. 22:00 (CEST)

I artiklen om tørklæder defineredes størrelsen og beliggenheden af det offentlige rum meget præcist:

...Mange muslimske kvinder anvender et tørklæde, når de befinder sig i det offentlige rum, som dækker det meste af hovedet, undtagen ansigtet.

og i artiklen om Blood Stain Child: ...Blood Stain Child er et japansk melodisk dødsmetal-band med trance elementer fra byen Osaka. hvortil man retteligt kunne spørge hvad der mon er så specielt ved trance-elementer fra Osaka?

Og så er der de gange, hvor et forkert ord ved en fejl sniger sig ind..

Danmarks Radio[redigér wikikode]

80% af landets lyttere har radio. stod der på siden om Danmarks Radio. Sebastjan undrede sig på diskussionssiden: Hvad gør de lyttere som ikke har radio?

Gengangere og genfærd på Wikipedia[redigér wikikode]

Når årstal angives i Wikipedia skal man være temmelig omhyggelig med at få skrevet rigtigt. Når årstallene går i ged kan det resultere i pudsigheder - f.eks. ved de obligatoriske født - død oplysninger der findes på mange biografi-artikler. I artiklen Nonius resulterede en fejl i talangivelserne i et genfærd på Wikipedia:

Skalaen blev moderniseret og ændret til sin nuværende form i 1661 af den franske matematiker Pierre Vernier (1580-1637).

- en sætning der naturligt nok førte til spørgsmålet: Hvordan kan han ændre skalaen, når han er død?

Spåmænd[redigér wikikode]

Man kan også ryge i den modsatte grøft, så man skriver det korrekte årstal, men til gengæld omskriver verdenshistorien. Som i følgende sætning fra artiklen om frihedsgudinden:

I 1865, var der i Frankrig et middagsselskab, hvor den 31 årige billedhugger, Frederic-Auguste Bartholdi var iblandt gæsterne. Under middagen blev der med beundring diskuteret Amerikas succes med etableringen af en demokratisk regering og fjernelsen af slaveri i slutningen af anden verdenskrig ...

I midten af 1800-tallet forudså man altså allerede 2. verdenskrig og slavernes frigivelse under præsident Truman...

Engelsk, næh tysk, næh...[redigér wikikode]

Mange danske artikler nyder godt af, at vi har muligheden for at oversætte materiale direkte til dansk fra de andre sprogs Wikipediaer og dermed forholdsvis smertefrit kan udbygge de danske artikler. Men oversættelsesarbejdet er også garneret med faldgruber:

Jeg faldt over en liste, hvor Jean Calvin havde fået tildelt fornavnet John, formodentlig fordi listen var lidt sjusket overført fra engelsk. Og dét skulle selvfølgelig rettes. Men af en eller anden grund valgte jeg at kalde ham Johannes, som man vistnok gør på tysk, men afgjort ikke på dansk. Heldigvis var Sebastjan hurtig i opfattelsen.

Det minder mig om dengang, da jeg kaldte Colombia for Columbia. Og endda fik Byrial narret med på ideen, selv om jeg er sikker på, at også han vidste bedre. Også dengang var det vistnok Sebastjan, der fik orden i begreberne. --Troels Nybo 4. aug 2005 kl. 17:54 (CEST)

Spring over hvor ...[redigér wikikode]

Der er af og til dybe sandheder gemt i artiklernes historik. Et eksempel fra artiklen om overspringshandling rammer vist ret præcist:

En overspringshandling er en handling man udfører i stedet for at udføre den handling man egentlig burde udføre. Et typisk eksempel vil være at sidde og rette i Wikipedia, i stedet for at passe sit kedelige arbejde.

Artiklen om overspringshandlinger blev dog hurtigt "neutraliseret" og overspringshandlinger blandt dyr kom til at fylde mest.

Den eneste ene[redigér wikikode]

Her er vi så lidt i tvivl om denne wikiblomst rent faktisk er en fejl eller hvad, under alle omstændigheder er den sjov: I artiklen om den danske film Den eneste ene findes et afsnit omkring filmens ironisering over udtrykket den eneste ene, der jo normalt handler om den situation, hvor et par elskende får, gifter sig med og bliver hos én og samme partner - hele livet igennem.... mæhææ ;-)

Julian er altså ikke John Lennons søn?[redigér wikikode]

Lennon giftede sig med Cynthia Powell efter at hun var blevet gravid med sønnen Julian

som der stod under John Lennon

Dem der finder mening i troen?[redigér wikikode]

Nogen gange går det bare for hurtigt. Selvom forhåndsvisningsknappen findes er jeg selv slem til at skibe en artikel afsted uden at have læst den grundigt igennem først. Men det bliver heldigvis ofte opdaget hurtigt og det giver guf til wikiblomstsiden. F.eks. med sætningen fra artiklen om den tilsandede kirke i Skagen:

Men da sandflugten begyndte i det 16. århundrede blev det stadigt sværere og sværere for meningheden at grave sig frem...

Blomsterknob[redigér wikikode]

Gonxha betyder blomsterknob

stod der i artiklen om Moder Teresa (til Sebastjan så det). Blomsterknob må ellers være anvendelige, hvis man skal binde en buket Wikiblomster :-). --Sir48 (Thyge) 22. dec 2005 kl. 16:57 (CET)

Samson-syndrom[redigér wikikode]

Vi har en bruger på den danske Wikipedia, som vi alle elsker at hade. Trods strid modvind bidrog han i flere år og var altid klar på en rask diskussion eller en wikiblomst. F.eks. den der stod at læse i artiklen om menneskehår:

... mange kvinder bliver skilt efter at de er blevet korthåret.

Boy-cut i Saudi Arabien[redigér wikikode]

Den altid så uheldige fejlstavning af ordet boykot fik en (i hvert fald for mig) ny humoristisk undertone, da det omkring sagen om profet-tegningerne i artiklen om Jyllands-Posten kom til at fremgå, at sagen havde startet et massivt boy-cut (mod danske varer). For en uheldig læser kunne det måske komme til at skabe lidt panderynken, hvis tankerne i en oversættelse skulle ryge hen på landets tradition for omskæringer! --Stork 27. jan 2006 kl. 21:10 (CET)

Danmark på landkortet[redigér wikikode]

Nu skulle vi kunne finde vores lille land på et kort, for som der stod i Ølsted, er det

en landsby i Danmark som ligger nordvest for København --Sir48 (Thyge) 30. jan 2006 kl. 15:20 (CET)

Androgyn skønhed[redigér wikikode]

En pudsighed dukkede op i listen over fødselsdage på artiklen om 22. juli:

1478 - Kong Philip I ("den smukke") af Spanien, datter af Ferdinand og Isabella.

Utroligt når han var så syg![redigér wikikode]

Ved oversættelser går det nemt galt. Her burde oversætteren måske have undret sig...

Oversat fra svensk i artiklen Arne Larsson (om manden der fik indopereret den første pacemaker)..

Innan han fick sin pacemaker kunde han svimma upp till 20 gånger om dagen. blev til Inden han fik sin første pacemaker, kunne han svømme op til 20 gange om dagen..

Prinsessen på Adrian Hughes?[redigér wikikode]

"Adrian Lloyd Hughes, uddannet journalist er nok mest kendt som ært ..."

Er nogen ikke blevet henrettet to gange?[redigér wikikode]

På forsidens begivenheder for 13. marts stod der om massemorderen John Gacy fra Illinois: "Han blev henrettet den 10. maj 1994. Det var historiens hårdeste straf." Folk bør altså tænke på, at vi her i landet også lagde den slags på hjul og stejle :-) --Sir48 (Thyge) 13. mar 2006 kl. 01:26 (CET)

Sofaer er ikke længere i en klasse for sig selv[redigér wikikode]

Som der stod under opslaget sofa: efter industrialiseringen blev sofaen til en uundværlig del af middelklassen og den nederste klasse.

Jesus Kristus - den Ord hvem bliver kod...[redigér wikikode]

Automatiske oversættelser er lumske: Eksemplet er fra artiklen Den Sande Jesu Kirke, der vist blev oprettet af en ikke-dansktalende person, hans kommentar var "Translation request." - den opfordring er hermed givet videre...

Jesus Kristus, den Ord hvem bliver kod , dode oven pa den kryds nemlig den indfrielse i sinners ressurrected oven pa den tredjedel dag og stige op hen til Himmel. Han er den bare Besparelse i menneskene, den Skaberen i den himlens og forbinde med jorden, og den bare Sand Gud".

En forvirret George Lucas[redigér wikikode]

På trods af George Lucas har udtalt, at han ikke ønsker sex i sit Star Wars-univers, sneg følgende stavefejl af "pigge" sig ind på en træt Mark Jensen.

 • "Zabrak er menneskelignende væsener, med pikke på hovederne."

Det får konsekvenser[redigér wikikode]

Set i listen over "Seneste ændringer":

(Blokeringslog); 20:29 . . EPO (Diskussion | bidrag) (blokerede "Bruger:EPO" med 2 hours som udløbstid: Lad venligst være med at ændre diskussionsindlæg)

Det er godt at se at administratorerne kan holde sig selv lidt i ørerne :-) Danielle 8. aug 2006 kl. 21:58 (CEST)

Knas[redigér wikikode]

Set i diskussionen om omformuleringer af velkomstskabelonerne til de nye bRUgere:

"...burgeren skal jo her ledes over i sandkassen."

Trods de gode forsætter om højere brugervenlighed er jeg bange for, det her giver knas på linjen - eller mellem tænderne :-)

Afhængighed[redigér wikikode]

Det er en kendt sag, at Wikipedia kan skabe afhænginghed. I et forsøg på at koncentrere sig om andet blev Lhademmor blokeret, så i sletningsloggen kan man nu se følgende:

 • 16. sep 2006 kl. 21:27 Lhademmor (Diskussion | bidrag | bloker) ophævede blokering af "#1882" (JEG KAN IKKE KLARE DET!!!!)
 • 16. sep 2006 kl. 14:56 Lhademmor (Diskussion | bidrag | bloker) blokerede "Lhademmor (bidrag)" med 3 dage som udløbstid (Tager en kold tyrker)

Som supplering foregik følgende på irc-kanalen samme aften:

[20:55] * Lhademmor (i=NewbieNo@x1-6-00-09-5b-fd-4f-8f.k888.webspeed.dk) has joined #wikipedia-da
[21:17] <Wegge> Lhademmor, Skal jeg banne dig her de næste 3 dage også?
[21:17] <Lhademmor> Behøves ikke.
[21:17] <Lhademmor> Jeg er ved at få abstinenser, men jeg tror ikke jeg kan unblocke mig selv...
[21:17] <Wegge> Det er nok ellers her det giver bedst resultat.
[21:17] <Wegge> Det kan du.
[21:18] <Wegge> Og derfor er det ret meningsløst at blokere sig selv.
[21:30] <predr> Lhademmor, også en ringe kold tyrker, hvis du bukker under for abstinenserne.
[21:31] <Lhademmor> Ja ok. Jeg må holde mig i selen
[21:31] <Lhademmor> Jeg er åbenbart beviseligt wikiholiker
[21:32] <predr> Det er heller ikke så skadeligt.
[21:36] <Lhademmor> Wegge, nu har jeg tænkt mig at prøve at overleve min kolde tyrker, men man kan altså ikke ophæve sin egen
    blokering
[21:36] <|EPO|> skal jeg prøve at ophæve blokeringen ? :)
[21:36] <Wegge> Lhademmor, Det er i så fald noget nyt.
[21:37] <Lhademmor> Ved jeg ikke EPO. Det ville være svagt at bukke under for en kold tyrker, men det var i forvejen dumt at
    placere den på en weekend så... Måske ja

Stakkels, stakkels Lhademmor.. --|EPO| 16. sep 2006 kl. 21:42 (CEST)

Sød karakteristik[redigér wikikode]

En meget meget sød karakteristik af min funktion her på sitet fandt jeg i artiklen admin :-):

Adminer er som regel en meget gammel og populær medlem, som opføre sig ordentligt og er som en engel...En admin kan som regl kode i HTML, PHP, MYSQL og meget mere, en admin holder sig aldrig tilbage for at hjælpe nye medlemmer.

- det vil jeg bestræbe mig på at leve op til fremover :-) --Malene Thyssen 7. okt 2006 kl. 19:47 (CEST)

Araberarbejde[redigér wikikode]

Som der stod i artiklen om John Edwards:

"John Edwards er søn af en tekstilarabejder..." --Sir48 (Thyge) 16. okt 2006 kl. 04:23 (CEST)

Ånden i glasset?[redigér wikikode]

I artiklen om Dan Cooper var der tilsyneladende kontakt til de døde:

...en enke ved navn Jo Weber havde fået fortalt af sin afdøde man (død 1995), at han var Dan Cooper...

Konservative øer?[redigér wikikode]

Religiøst set er Færøerne mere konservative end Danmark i øvrigt, og kristendommen spiller en større rolle i det offentlige og politiske liv. stod der i artiklen om Færøerne.

Bestikkelse[redigér wikikode]

Teksten på seneste ændringer, da billedet af Elliott Smith blev lagt op, lød:

"All photos on this site are believed to be free of copyright, if you own the cop"

ja ja, tænker man så. Hvis man kan bestikke politiet, kan man vel slippe afsted med en del og også omgå billedlicenser. Til beroligelse: En nærmere undersøgelse viste heldigvis, at sidste ord bare var skåret af, så sætningen fortsatte: "yright for an image please email the details." --Sir48 (Thyge) 20. nov 2006 kl. 19:48 (CET)

Farlige skove[redigér wikikode]

Under Ragnarok bliver træet dog revet op med rode og brændt pga de store skove som hærgede på tidspunktet

Ovenstående var tilføjet artiklen om Yggdrasil :-) --Danielle 24. nov 2006 kl. 09:30 (CET)

Udsøgt kvalitet men knapt så populær?[redigér wikikode]

Amerikansk eller dansk tegnsætning...I artiklen om Mike Skinners debutalbum stod der:

Albumet vandt platin for 1,000,000 solgte plader

Det må være usædvanligt at en plade vinder platin, når den kun er solgt i et enkelt eksemplar...

Så er ansvaret lissom placeret... ;-)[redigér wikikode]

Fra IRC:
<Sir48>: Hvis noget ikke vises på forsiden, går man ind på |EPO|'s brugerbidrag og ser, hvad han nu har lavet og ruller det tilbage :)

Hallooo, er der nogen hjemme...?[redigér wikikode]

Før Wikipedia fik sit nuværende udseende, så tingene også anderledes ud når man redigerede i noget – blandt andet sad beskrivelsesfeltet umiddelbart under det store felt hvori man redigerer i wikikoden – et layout der, indrømmet, godt kunne minde om et javabaseret system der lader folk deltage i et "chat-rum" direkte fra deres webbrowser.

Jeg formoder at det er omtrent denne misforståelse der er sket for den vistnok anonyme bruger, som engang i de dage i en artikel skrev noget i retning af: "Øhmm, er det her en chat?"

Henrettelsesplads for begrundelser søges[redigér wikikode]

Diskussion:Serotonin skrev en anonym bruger 17. juni 2007:

Hvordan indsætter man skabelonen? - og hvor henretter jeg min begrundelse?

Hvad der egentlig blev ment er lidt uklart, men forhåbentlig overlevede begrundelsen.

Go' nok?[redigér wikikode]

Spillet Go er åbenbart kun til fornøjelse for et par meget gamle kinesere, for som der stod (eller står, hvis jeg ikke nænner at ændre det) :

"Go er et strategisk brætspil for to personer, der kommer fra oldtidens Kina et sted imellem 2000 f.Kr. til 200 f.Kr.."

Forkølede golfspillere?[redigér wikikode]

En anonym bruger indsatte følgende på Diskussion:Dubai:

... kold luft blæser i den åbne golfvogn...

Godt nok taget lidt ud af kontekst, men et glimrende eksempel på hvordan en utilsigtet opdeling af et sammensat ord kan ændre meningen :-) -- Danielle 26. jul 2007, 12:36 (CEST)

Hvorfor bruge doping når mistanken er nok?[redigér wikikode]

Efter at Michael Rasmussen blev trukket ud af Tour de France 2007 indsatte en anonym bruger denne sætning:

han blev udelukket efter 18 etape som han vandt pga doping mistanke

--Jan Friberg 27. jul 2007, 01:01 (CEST)