Wilhelm Bockslaff

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wilhelm Ludwig Nikolai Bockslaff
V Bokslaff.jpg
Personlig information
Født 24. oktober 1858
Riga i Guvernement Livland
Død 9. marts 1945 (86 år)
Posen i Tyskland
Hvilested Poznań Rediger på Wikidata
Nationalitet Tysk
Uddannelses­sted Rigas Polytekniske institut
Arbejde
Arbejdsgiver Rigas tekniske universitet Rediger på Wikidata
Bevægelse Eklekticisme Rediger på Wikidata
Betydelige
bygninger
Letlands Kunstakademis bygning
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Wilhelm Ludwig Nikolai Bockslaff (24. oktober 1858 i Riga i Guvernement Livland9. marts 1945 i Posen i Tyskland)[1] var en tyskbaltisk arkitekt fra Riga, og gælder som en af de vigtigste repræsentanter af, og som stadig i dag præger bybilledet i Riga med, bygninger opført i eklektisk-, nygotisk- og Jugendstil.

Wilhelm Bockslaff kom fra en tysksproget købmandsfamilie fra Riga. Hans bedstefar grundlagde sammen med andre det første baltiske hørspinderi. Fra 1878 studerede han ved Rigas Polytekniske institut; efter overstået studietid var han først ansat som assistent ved polyteknikummet og hos arkitektbureauet Koch. Ved siden af designet af adskillige privatboliger lykkedes det Bockslaff relativt hurtigt at få opgaver med storbyggeri i Riga. Ved siden af sine byggerier beskæftigede Bockslaff sig også med bevaring og genopbygning af historiske bygninger såsom Lielstraupe.

Wilhelm Bockslaff levede under en vanskelig periode i det nuværende Letlands historie; fra den russiske tsars anstrengelser for russificering, over revolutionen i 1905 og Letlands uafhængighed til Molotov-Ribbentrop-pagten. Som tyskbalter så han sig nødsaget til at forlade Riga i 1939; han døde under stadige bombardementer i byen Posen: "på en begravelse kunne man ikke tænke, og døtrene, efter at have pakket den afdøde far i et tæppe, begravede de ham i gården" (Priede, side 60).

Vigtige bygninger[redigér | rediger kildetekst]

Riga English Club i 1905

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Priede, Gunars: Arhitekts Vilhelms Bokslafs un Riga. Der Architekt Wilhelm Bockslaff und Riga. Riga 1997, ISBN 9984-07-070-0

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Krastiņš, Jānis (2002). Rīgas arhitektūras meistari 1850-1940 : The masters of architecture of Riga 1850-1940 (lettisk og engelsk). Riga: Jumava. ISBN 9984054500. OCLC 52258305.
ArkitektSpire
Denne biografi om en arkitekt er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump