Wołomin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Wołomin
Wołomins byvåben
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo mazowieckie, Masovien
Postnr. 05-200 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 36.311 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 17,3 km²
 - Befolknings­tæthed 2.096 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.wolomin.org
Oversigtskort

Wołomin (udtale: [vɔˈwɔmin]  ( hør) er en by og en kommune (Gmina) der ligger i det østlige, centrale Polen, i voivodskabet Masovien (Województwo mazowieckie) og har 36.311(2021)[1] indbyggere og et areal på 17,32 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Wołomin. Wołomin ligger ca. 20 km øst for Warszawa, hovedstaden i Polen, nær jernbanen til Białystok.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Panorama over Wołomin

Wołomin blev første gang nævnt i krøniker fra det 15. århundrede. Det forblev en lille landsby i det centrale Masovien uden den store betydning. Siden det 19. århundrede, og især efter grundlæggelsen af jernbanen i 1862, blev Wołomin et sommerferiemål for Warszawas borgere. Wołomin glasværk blev grundlagt i begyndelsen af det 20. århundrede.

Wołomin blev erklæret en by i 1919 efter Anden polske republiks opløsning, og genoprettelsenn af Polens suverænitet. I 1920 blev det polske modangreb i Slaget ved Warszawa udført nær Wołomin. I mellemkrigstiden beholdt Wołomin sin status som en multinational by. Der var en stor jødeisk og russisk minoritet. Den polske forfatter Zofia Nałkowska havde et hus i Wołomin, som blev en inspiration for hendes bog Hus over enge fra 1925 (polsk: Dom nad łąkami).

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi