Woyzeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Woyzeck
Fra opførelse 1937 på Stadttheater Bern
Generel information
Dansk titel Woyzeck
Manuskript Georg Büchner
Originalsprog Tysk
Urpremiere
Premiere 1913
Instruktør Max Reinhardt

Woyzeck er et skuespil af Georg Büchner. Büchner efterlod det ufuldstændigt ved sin død i februar 1837, det blev først kendt 40 år efter og måtte yderligere vente på sin førsteopførelse til 1913, hvor Max Reinhardt satte det op på Residenztheater i München.

Siden er dramaet blevet en del af standardrepertoiret på alverdens teatre, og det i vidt forskellige fortolkninger af Büchners ufærdige tekst.

Det var i sommeren 1836 Büchner begyndte at skrive dramaet, som løseligt bygger på en faktisk foregået historie om et mord i Leipzig i 1821. Parykmageren Johann Christian Woyzeck, myrdede i jalousi Christiane Woost, en 46-årig enke, som han havde boet hos; han blev senere offentligt halshugget . [1]

Handlingsskelet[redigér | rediger kildetekst]

Soldaten Franz Woyzeck lever ugift sammen med Marie og deres fælles barn. Woyzeck påtager sig ekstra arbejde, bl. a. som medicinsk forsøgsperson, hvilket påvirker ham mentalt.

Marie bedrager ham med en officer, som ydmyger Woyzeck under en konfrontation. Woyzeck myrder Marie og skjuler mordvåbnet i en dam, med hvis vand han tørrer hendes blod af sig.

Her slutter Büchners efterladte tekst.

Forestillinger i Danmark[redigér | rediger kildetekst]

2021 på Teater Nordkraft, instrueret af Minna Johannesson[2][3]
2014 på Det Kongelige Teater, instrueret af Staffan V. Holm[4]

Betty Nansen Teatret[redigér | rediger kildetekst]

I november 2000 havde Robert Wilson, Kathleen Brennans og Tom Waits' musical-udgave af Woyzeck premiere på Betty Nansen TeatretFrederiksberg med Jens Jørn Spottag i titelrollen. Denne forestilling vakte genklang i udlandet og turnerede i Sverige, Polen, Irland og Frankrig.[5]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Woyzeck or Wozzeck? Karl-Emil Franzos and Border Lines between Eastern Europe and German Culture". Jewish Social Studies.
  2. ^ https://jyllands-posten.dk/kultur/teater/ECE12967716/anmeldelse-woyzeck-er-paa-teater-nordkraft-blevet-til-scenekunst-for-nutidsmennesker/
  3. ^ https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2021/05/overgearet-karnevalsversion-woyzeck-viser-aldrig-goer-halvt-paa-teater-nordkraft
  4. ^ https://www.berlingske.dk/kultur/anmeldelse-woyzeck
  5. ^ https://www.bt.dk/underholdning/woyzeck-paa-europaeisk-turne

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Kunst og kulturSpire
Denne artikel om scenekunst og teater er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.