Tom Waits

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Tom Waits
Tom Waits.jpg
Under et interview i 2007.
Information
Født Thomas Alan Waits
7. december 1949 (71 år), Pomona, Californien, USA
Pomona Rediger på Wikidata
Statsborger USA Rediger på Wikidata
Ægtefælle Kathleen Brennan Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Genre Rock, folkemusik, blues, jazz
Beskæftigelse Singer-songwriter, musiker, skuespiller, komponist
Aktive år 1973-nu
Pladeselskab Asylum, Island, ANTI-
Instrumenter
vokal, guitar, klaver, percussion, banjo
Eksterne henvisninger
www.tomwaits.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Thomas Alan Waits (født 7. december 1949 i Pomona, Californien) er en amerikansk komponist, sanger, musiker og skuespiller.

Han har igennem årene haft en outsiderposition i amerikansk musik, noget der kan tilskrives hans til tider vanskeligt tilgængelige sange og hans dybe og rustne vokal. Tom Waits er tit blevet omtalt som manden med en stemme som en skærebrænder. Han er ofte blevet beskrevet som eksponent for beatgenerationens optagethed af eksistenserne på undersiden af det amerikanske samfund, og hovedparten af Waits' tekster tager da også udgangspunkt i luderen, drukkenbolten og servitricen med de bristede drømme. Kort sagt ludere, lommetyve og karnevallet.

Waits' musiske produktion falder i to dele. Den første er præget af evergreens og en jazzet lyd centreret omkring klaveret som hovedinstrument og Waits som historiefortæller inspireret af forfattere som Charles Bukowski og Raymond Chandler. Perioden løber fra debutalbummet Closing Time (1973) til soundtracket fra filmen One From the Heart (1982). Efter bruddet med Asylum Records og produceren Bones Howe, skiftede Waits stil og udgav i 1983 hovedværket Swordfishtrombones. Stilskiftet er af mange kritikere og også Waits selv blevet tilskrevet mødet med Kathleen Brennan, som han giftede sig med i 1980.

Waits' anden periode løber således fra 1983-udgivelsen og frem til albummet Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards fra 2006. Produktionen er i disse tiår bl.a. inspireret af det amerikanske 'wunderkind' Captain Beefheart og det sære, det underlige, det karnevaleske. I 2011 udgav han studiealbummet Bad As Me, som blev godt modtaget af flere kritikere.[1][2][3][4] Tom Waits blev i 2011 optaget i Rock and Roll Hall of Fame.

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Espen Strunk. "Tom Waits: Bad As Me - Anmeldelse". Gaffa. Hentet 2012-02-23. 
  2. ^ Simon Lund. "Tom Waits : Bad As Me : Tom Waits understreger sit enorme format på rørende album". Politiken. Hentet 2012-02-24. 
  3. ^ Sune Engel Rasmussen. "Tom Waits – ældes med vildskab". Soundvenue. Hentet 2012-02-24. 
  4. ^ Jeppe Krogsgaard Christensen. "Seks stjerner til virvarets virtuos". Berlingske. Hentet 2012-02-25. 

Eksterne henvisninger og litteratur[redigér | redigér wikikode]

MusikSpire
Denne amerikanske musikrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.