Wuyibjergene

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
"Wuyishan" omdirigerer hertil. For staden med samme navn, se Wuyishan City.
UNESCO Verdensarvsområde
Wujibjergene
Scene fra Wujibjergene
Land Kina Kina
Type Blandet
Reference 911
Region UNESCOs Verdensarvsliste (Asien-Australasien)
Indskrevet UNESCOs 23. session i 1999
Scene fra Wujibjergene

Wujibjergene eller Wuyishan (武夷山 pinyin: Wǔyíshān), er et bjergområde på grænsen mellem Fujian-provinsen og Jiangxi-provinsen i Kina. Det dækker et område på 60 km². I 1999 blev Wuyishan opført på UNESCOs liste over UNESCOs Verdensarvsliste.

Geologi[redigér | rediger kildetekst]

De fleste af bjergtoppene og højderne er af rød sandsten. Mange af dem er bratte, men samtidig flade på toppen. Den 60 km lange flod Jiuqu Xi, bugter sig ned i en dyb kløft mellem højderne. Med op til 2.100 moh. er Wuyishan det højeste område i Fujian.

Biologisk mangfoldighed og naturmiljø[redigér | rediger kildetekst]

Wuyishan er det største og mest repræsentative eksempel på biologisk mangfoldighed i subtropisk skov i Kina og sydkinesisk regnskov. Økologien er intakt fra tiden før istiden for omkring 3 millioner år siden.

Området er relativt frit for forurening. Den kinesiske regering satte den 31. januar 2005 her sin første station op til at måle luftkvalitet.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Wuyishan var centrum for det gamle kongedømme Minyue. I 600-tallet blev Wuyipaladset benyttet til de kejserlige offerhandlinger. Bjergene var et vigtigt sted for taoismen . Området er også neokonfucianismens vugge, en strømning som influerede på det kinesiske samfund fra 1000-tallet af.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Ruiner fra Minyueriget

Koordinater: 27°43′N 117°41′Ø / 27.717°N 117.683°Ø / 27.717; 117.683