Yacht

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En etmastet yacht passerer en motoriseret luksusyacht.

Yacht eller jagt (hollandsk: jacht = jagt/jæger) var oprindeligt betegnelsen for et hurtigt etmastet sejlskib. I dag bruges betegnelsen om forskellige lystbåde, ofte meget dyre luksuriøse motorskibe.

Den oprindelige jagt[redigér | rediger kildetekst]

En jagt er i skibsterminologi benævnelsen for et fragtskib med én mast, som regel en pælemast, rigget med gaffelsejl, stagsejl og evt. topsejl.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Jagten var som skibstype almindelig i Danmark og nabolandene i 1700- og 1800-tallet. Jagterne sejlede med alle former for last i de indre danske farvande og i Østersøen, samt af og til i Nordsøen[1].

Byggemåde[redigér | rediger kildetekst]

En jagt blev typisk bygget med rund, underløbet stævn og et lodret, hjerteformet agterspejl. Masten står lodret eller hælder lidt forover i skibet. Sejlføringen var almindeligvis jager, klyver, fok, storsejl og topsejl. En jagt blev gerne bygget i størrelsen fra 20 til 60 registertons og havde en besætning på 2 eller 3 mand[2].

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Jagten Urban af Svaneke, Henrik Vensild, Bornholmerens Forlag 1984, ISBN 87-88134-08-3
  2. ^ Under sejl og med motor, Erik Dannesboe, Lademann 1977, ISBN 87-15-08250-4


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Vandsport/vandtransportSpire
Denne vandsports- eller vandtransportsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.