Jurij Gagarin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Yuri Gagarin)
"Gagarin" omdirigeres hertil. For anden betydning, se Gagarin (månekrater).
Jurij Gagarin
Юрий Гагарин
Yuri Gagarin ved en pressekonference under besøg i Finland
Statsborger Sovjetunionen
Nationalitet Sovjetunionen Sovjetisk
Status Død
Født 9. marts 1934
Klusjino, Sovjetunionen
Død 27. marts 1968 (34 år)
Novosjolova, Sovjetunionen
Gravsted Kremlmurens nekropolis
Andet arbejde
Pilot
Uddannelses-
sted
Sjukovskij-akademiet for ingeniører i Sovjetunionens luftvåben
Orenburgskoje højere militære flyverskole for piloter
Saratov industritekniske skole
Rang Oberst, Det sovjetiske luftvåben
Tid i rummet
1 time 48 minutter[1]
Udvælgelse Gruppe 1, 7. marts 1960
Mission(er) Vostok 1

Jurij Aleksejevitj Gagarin (russisk: Юрий Алексеевич Гагарин, tr. Jurij Aleksejevitj Gagarin; født 9. marts 1934 i Klusjino, Smolensk oblast, død 27. marts 1968 i Novosjolova, Vladimir oblast) var sovjetisk kosmonaut, der var den første mand i rummet i 1961.

Gagarin blev født som det tredje af fire børn i Gsjatsk, hvor hans forældre arbejdede på et kollektiv. I 1955 fik han sit flyvecertifikat, samtidig med at han afsluttede sin uddannelse som mekaniker. Han begyndte derefter den militære pilotuddannelse. Her mødte han Valentina Gorjatjeva, som han giftede sig med i 1957 efter at være blevet militærpilot i en MiG-15. Han blev derpå udstationeret på en luftbase i Murmansk.

I 1960 blev Gagarin sammen med 20 andre udvalgt til kosmonaut. De gennemgik et hårdt træningsprogram, og på baggrund af denne træning skulle det første menneske i rummet vælges. Valget stod mellem ham og German Titov. Gagarin blev valgt, muligvis influeret af hans personlighed og beskedne opvækst. Han var kun 157 cm høj, og der var meget lidt plads i rumskibet.

Den 12. april 1961 blev Gagarin det første menneske i rummet, da han blev sendt op med Vostok 1. Efterfølgende er han blevet sat i forbindelse med citatet Jeg ser ingen Gud heroppe. Efterfølgende gennemlytninger af båndoptagelsen af rejsen viste sig dog ikke at indeholde et sådant citat. I stedet er han blevet kendt for at nynne melodien "Faderlandet hører, Faderlandet ved".

Han blev straks en verdenskendt berømthed og rejste vidt og bredt som ambassadør for Sovjetunionen. Jurij Gagarin besøgte sammen med hustruen, Valentina, Danmark i 1962, hvor han var i audiens hos Kong Frederik 9. og overværede desuden skolernes idrætsdag i Gladsaxe Kommune[kilde mangler].

Fra 1963 sad han i Den Øverste Sovjet, men vendte tilbage til Stjernebyen, hvor han arbejdede med udvikling af genbrugelige rumskibe og blev træningsleder. I 1967 var han reservepilot på Sojus 1.

Gagarin omkom ved en flyveulykke under en træningsflyvning med en MiG-15 nær Moskva i 1968. Han er stedt til hvile i Kremlmurens nekropolisDen Røde Plads i Moskva.[2]

Mindesmærker[redigér | rediger kildetekst]

Der findes utallige mindesmærker for Jurij Gagarin, især i lande der tidligere hørte under Sovjetunionen, og i de tidligere Warszawapagt-lande, men også i den vestlige verden er Gagarin blevet mindet.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "FAI Record ID #9326". FAI Records (engelsk). Fédération Aéronautique Internationale. 2012-04-30. Arkiveret fra originalen 27. november 2014. Hentet 27. november 2014.
  2. ^ "Soviet Cosmonaut Yuri Gagarin Dies in Training-Flight Crash". The Southeast Missourian (engelsk). Cape Girardeau, Missouri. 1968-03-28. s. 2. Hentet 11. november 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]