Zjivyje i mjortvyje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Zjivyje i mjortvyje
Sovjetisk frimærke med scener fra filmen
Overblik
Genre Dramafilm,
krigsfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Aleksandr Stolper Rediger på Wikidata
Manuskript af Aleksandr Stolper Rediger på Wikidata
Medvirkende Jevgenij Samojlov,
Mikhail Uljanov,
Vladimir Marenkov,
Sofia Pavlova,
Oleg Tabakov,
Anatolij Papanov,
Viktor Avdyushko,
Boris Tjirkov,
Oleg Jefremov,
Kirill Lavrov Rediger på Wikidata
Fotografering Nikolaj Olonovskij Rediger på Wikidata
Udgivelsesdato 1964 Rediger på Wikidata
Længde 201 min. Rediger på Wikidata
Oprindelsesland Sovjetunionen Rediger på Wikidata
Sprog Russisk Rediger på Wikidata
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Biografen "International" på Karl-Marx-Allee i Østberlin viser Die Lebenden und die Toten i 1964

Zjivyje i mjortvyje (russisk: Живые и мёртвые, dansk_: Levende og døde) er en sovjetisk spillefilm i to dele fra 1964 produceret af Mosfilm og instrueret af Aleksandr Stolper.[1][2] Filmen havde premiere i Sovjetunionen den 22. februar 1964.

Filmen er baseret på Konstantin Simonovs roman af samme navn. Filmen fik i 1967 en efterfølger, Vozmezdie, der var baseret på Simonovs anden del af romanen (Солдатами не рождаются, dansk: Soldater er ikke født).

Filmen finder sted i perioden fra de første dage af den store patriotiske krig til midten af vinteren 1941-1942, før starten af de sovjetiske troppers modoffensiv ved Moskva. Filmen er et epos om de seks måneders katastrofale tilbagetog og det massive modangreb, der fulgte, og vises gennem en hovedpersonens persons opfattelse af begivenhederne.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Ivan Sintsov (Kirill Lavrov), en korrespondent for hærens militæravis, der var på ferie, vendte tilbage til sin enhed som en del af vestfronten med krigens begyndelse. Det lykkedes ikke at komme til tilbage til enheden; allerede i de første dage under det tyske angreb trak de sovjetiske tropper sig tilbage. I stedet for endte han på et samlingssted i byen Borisov, hvorfra han blev sendt til hovedkvarteret sammen med en anden officer. De gik ud på vejen for at blaffe til Orsja. En bil stopper, men en tysk fly angriber i samme øjeblik, og bilen ødelægges og den medrejsende officer bliver dræbt. Sintsov fortsætter sin rejse alene, og ander med at blive tilknyttet en anden militæravis i Mogilev og senere i Jelnia. Han møder en mand, der nægter at trække sig tilbage for fjende, hvilket inspirerer Sintsov. Efter at have mistet alle sine dokumenter, herunder partibogen, går den tidligere højtstående politiske instruktør i kamp som menig i tillid til, at han er forpligtet til at gøre netop det.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

  • Kirill Lavrov som Ivan Sintsov
  • Viktor Avdjusjko som Sjestakov
  • Anatolij Papanov som Serpilin
  • Aleksej Glazyrin som Malinin
  • Oleg Jefremov som Ivanov

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SovjetiskSpire
Denne artikel om sovjetisk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film