Ambulancebehandler

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
DanishView.svg Danske forhold
Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Alle ambulancer i Danmark skal være bemandet med mindst een ambulancebehandler. Ambulancebehandler er overbygningen på ambulanceassistent.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Man skal have fungeret som assistent i mindst 18 måneder for at starte på behandlerkurset. Uddannelsen forløber over ca. 5 uger:

Efter 36 måneders virke som behandler kan man videreuddanne sig til paramediciner.

Kompetencer[redigér | redigér wikikode]

Ambulancebehandleren skal ifølge Bekendtgørelse om planlægning af sundhedsberedskabet og det præhospitale beredskab samt uddannelse af ambulancepersonale m.v. være i stand til:

I fx Region Nordjylland, har nogle ambulancebehandlere fået en tillægsuddannelse, så de kan kalde sig 'Akutreddere' og bemande Akutbiler som fx er placeret i Skagen og Brovst.

Ansvar og pligter[redigér | redigér wikikode]

De ovennævnte behandlinger må kun gives på lægelig delegation/ordination. Ambulancetjenester i Danmark skal have en ansvarlig læge (korpslæge) tilknyttet, da det kun er læger, der kan ordinere medicin i Danmark. Korpslægen udstikker retningslinjer, indikationer og kontraindikationer, for hvordan og hvornår der må behandles på ambulancen.

Ambulancebehandlere er underlagt patientklagenævnet, og der kan derigennem klages over evt. behandling, man har modtaget.

Eksterne henvisninger / kilder[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]