Amyotrofisk lateral sklerose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Amyotrofisk lateral sklerose
Klassifikation
SKS DG12.2
ICD-10 G12.2
Disambig bordered fade.svg For andre betydninger af ALS, se Als (flertydig)

Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) er en sjælden motorisk nervecellesygdom. Symptomerne kan være kraftnedsættelse i arme eller ben, samt hyperaktive reflekser (amyotrofi) i fingre, arme og ben. Der kan dog også være andre symptomer, hvorfor den endelige ALS-diagnose er svær at fastsætte. Nogle patienter oplever f.eks. ingen ufrivillige sammentrækninger og spasticitet i arme/ben, men får den bulbære form, der viser sig ved synkebesvær samt besvær med at tale og tygge. Herefter udvikler sygdommen sig igen i en mere "klassisk" retning. Amyotrofisk lateral sklerose rammer ca. 3 ud af 100.000 mennesker ifølge de seneste opgørelser; dette tal er svagt stigende.[Kilde mangler]

ALS viser sig forskelligt fra patient til patient, ligesom forløbet og overlevelsesraten er forskellig. Den gennemsnitlige overlevelse er 2 – 4 år fra man har fået sygdommen. Denne overlevelsestid kan dog for nogen forlænges ved brug af respirator. Der synes at være en større grad af mænd end kvinder, der får sygdommen (1,5:1). Sygdommen er ikke arvelig, dog er der flere kendte tilfælde hvor ALS har ramt indenfor samme slægt, men dette menes at være et tilfælde.[Kilde mangler] ALS rammer typisk personer i alderen 50 og derover, med en større grad af patienter i alderen 60-70. I dag ses også ALS-patienter helt ned i 30-års alderen.

Den kendte baseballspiller Lou Gehrig har i USA lagt navn til sygdommen som den første kendte med diagnosen. I USA er ALS også kendt som Lou Gehrig's Disease. En anden kendt med ALS – som ovenikøbet har levet med den i mange år – er professor Stephen Hawking, og i Danmark er blandt andre tidligere førstedame Ingrid Jørgensen død af sygdommen.

Hvad ALS skyldes, er der ingen forklaring på. Ingen har endnu påvist om årsagen er miljø, en virus eller noget helt tredje. Flere videnskabelige undersøgelser har fundet statistiske sammenhænge mellem ALS og nogle landbrugspesticider; findes på PubMed fra National Institutes of Health søger "pesticide" og "amyotrophic".

Forskere ved Northwestern's Feinberg School i Chicago offentliggjorde i august 2011 et afgørende gennembrud i behandlingen af ALS. Det skete ved påvisningen af, at alle ALS patienter lider af et nedbrudt system til genbrug af proteiner. Systemet sidder i neuronerne i hjernen og rygraden.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]