Bruger:PHansen/Livets træ

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lucas Cranach : ''Syndefaldet'' i Edens have, med livets træ t.v. og kundskabens træ t.h. (1500-tallet)
Korsfæstelsen på Livets træ fra et pergamentshåndskrift i Straßburg, omkring 1260.
"Livets træ" i Bahrain, 2013.

Livets træ (latin: arbor vitae) er et centralt livssymbol i mange kulturer. Det er et mytiskt, nærmast arketypisk begreb, en metafor for en fælles kulturel eller genetisk arv og et motiv i mange folks religion, kunst og filosofi.

I vesterlandsk tradition er begrebet stærkt påvirket af det ''livets træ'' i [[Første Mosebog]], hvis frugt gav evigt liv. I kristen symbolik forenes dette livets træ ofte med korset fra [[korsfæstelsen]].

Livets træ er ofte forenet med fruktbarhedssymbolik, og forbindes med kvindelige mytiske figurer og fødsel.

Livets træ er også et gammelt symbol for den kosmiske orden (eksempelvis Yggdrasil), dels det kosmiske træ som står i verdens midte (imago mundi), med rødder i jorden og grenene udstrakt mod solen og himmelhvælvet, dels verdensaksen (axis mundi) i verdens centrum med rødder dybt i jorden og toppen i himlen (polarstjernen). Den forener himlen, jorden og underverdenen.[1]

Ifølge visse indiske, jødiske, kristne og islamiske forestillinger har det sine rødder i himlen (arbor inversa).

Begrebet "livets træ" kan også anvendes før enkelte betydelsefulde træer og har forskellige betydninger inden for biologien.

Bibelen[redigér | rediger kildetekst]

I Biblens skabelseberettelse omtales at Herren Gud lod alle slags træer vokse op fra Edens have, både sådanne som var smukke at se på og sådanne som var gode at spise af. To træer i havens midte omtales særskilt, hvor det ene er Kundskabens træ og det andet ''Livets træ'' ({{bib|1 mos|1mos| 3|22}}). De som spiste af Livets træ kunne ifølge Bibelen evigt.

Gud forbød Adam og Eva at spise frugterne af kundskabens træ. Hvis de spiste af frugten skulle de dø. Men de lod sig overtæa af slangen og blev forvist fra Eden og kunne ikke spise af Livets træ;, de blev derved dødlige. Livets træ i Eden forbindes i kristen tradition med Jesu kors; gennem Jesu /lydnad/ og hans død på korset åbnes vejen til livets træ på ny.[1]

Ifølge en kritisk læsning af Mosebøgerne af den tyske teologen Karl Budde 1883, blev det fremført om ”kundskabens træ” og ”livets træ” burde betragtes som to forskellige træer.[2]

Mytologiske eksempler[redigér | rediger kildetekst]

Yggdrasil er asagudarnas verdenstræ, og et lignende verdenstræ forekommer i mayansk mytologi[3] og inden for kabbala[4]

I asiatiske myter findes træet som hellig kultbegreb i en mængde inkarnationer. Buddha blev oplyst mens han sad under et banyantræ. Inden for anime findes store, mere eller mindre hellige træer i film som Windaria, Min nabo Totoro (kamfertræ) og Laputa – slottet i himlen.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

  • Liljesten

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Nationalencyklopedin.
  2. ^ Tryggve N. D. Mettinger, The Eden Narrative: A Literary and Religio-historical Study of Genesis 2-3, 2007.
  3. ^ "Livets träd".
  4. ^ Paranormal.se - Livets träd

[[Kategori:Nordisk mytologi]]