C-17 Globemaster III

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Boeing C-17 Globemaster III
US Air Force C-17 Globemaster III aircraft.jpg
Amerikansk C-17 Globemaster III fra 437th Airlift Wing på Charleston Air Force Base, South Carolina, udfører STOL landing

-

Type
Besætning
Jomfruflyvning
I aktiv tjeneste
Udgaver
Fabrikant
Brugere
Krige
Dimensioner
Specifikationerne
gælder for:
{{{model}}}
Længde 53,04 m
Spændvidde 51,81 m
Højde 16,79 m
Vingeareal
Halerotordiameter {{{halerotor}}}
Tomvægt
Lasteevne
Maksimal startvægt
Motor
Motorydelse
Ydeevne
Tophastighed
Marchhastighed
Rækkevidde
Tophøjde
Stigeevne
Bevæbning
Skyts {{{skyts}}}
Bomber
Missiler
Raketter
Andet
Elektronik
Lastrummet på en C-17 Globemaster III fyldt med faldskærmssoldater på vej til et træningsudspring.

C-17 Globemaster III er et amerikansk tungt transportfly produceret af Boeing (tidligere McDonnell Douglas). Det er i brug i de amerikanske (siden 1993), britiske og australske luftvåben. Det canadiske flyvevåben har også bestilt flere med levering i 2008. NATO overvejer ligeledes at indkøbe et ukendt antal C-17 Globemaster III.

C-17 er det nyeste tunge transportfly i det amerikanske flyvevåben. Det har fire turbofanjetmotorer og kan transportere tung last over meget lange afstande uden at måtte gentankes, f.eks. i luften. Designet er tiltænkt voluminøse laster som kan afleveres på simple landingsbaner. Flyet kan også nedkaste lasten fra luften, og kan konfigureres som både ambulancefly og platform for specialoperationer. Flyene har bl.a. flyttet 5 M1 Abrams kampvogne, 5 M2 Bradley og 15 M113 pansrede mandskabsvogne fra Ramstein Air Base i Tyskland til Bashur i Irak.

C-17 er det tredje fly som bruger Globemaster-navnet. De to første er Douglas C-74 Globemaster, kendt fra Berlinblokaden, og Douglas C-124 Globemaster II. Flyet er vurderet som det mest pålidelige transportfly i amerikansk tjeneste. Flyet er flyveklar omkring 87% af tiden, mens C-5 Galaxy er flyveklar omkring 68% af tiden.

Specifikationer[redigér | redigér wikikode]

C-17 har en besætning på 3 personer og kan medtage op til 102 faldskærmssoldater. C-17 kan laste 75 tons i sit kæmpe lastrum. C-17 har specielle motorer der kan åbne sig i siderne så flyet kan bakke med op til 30 km/t. Ved hjælp af sine specielle motorer kan C-17 lande på 9 sekunder.

Udgaver[redigér | redigér wikikode]

Der er endnu ingen andre udgaver end C-17A, dog har Boeing forsøgt at sælge den i en civil udgave som BC-17, og som KC-17; et tankfly for det amerikanske flyvevåben.

Operatører[redigér | redigér wikikode]

13 C-17 Globemastere fløjet over Blue Ridge Mountains i Virginia.

Den største operatør af Globemaster III er uden sammenligning det amerikanske flyvevåben med over 200 fly planlagt i tjeneste. Der har flere gange været meldinger om, at produktionen vil lukke uden flere ordrer, men indtil videre afgives der stadig løbende bestillinger på nye fly fra USA.

Til glæde for Boeing-fabrikkerne lykkedes det efter lang tids markedsføring, at sælge et antal fly til Royal Air Force i Storbritanien. De første 4 styk blev lejet i en periode, men senere købt. Herudover er yderligere to fly bestilt, og det udelukkes ikke at flere kan komme til, da det militære Airbus A400M, som Royal Air Force ellers har bestilt, er ramt af forsinkelser, og der er stort behov for transport af tropper og materiel lige nu.

Australien og Canada har hver bestilt 4 fly til strategisk transport af materiel. Desuden har NATO afgivet ordre på 3 fly indtil videre, som skal flyves af skiftende mandskab fra de involverede lande. Danmark var oprindeligt med i denne ordning, men trak sig ud i 2007. Disse fly bliver udstationeret i Ungarn.

Som de seneste kunder til C-17-flyet har de to arabiske lande Qatar og De Forenede Arabiske Emirater bestilt henholdsvis to og fire fly. Sydkorea og Indien er desuden potentielle kunder, som overvejer at købe flyet, da det er et af de eneste moderne fly af denne type der laves i øjeblikket.

C-17 i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Danmark havde gennem NATO erklæret sig villig til at indkøbe flere C-17 til "Strategic Airlift Capability Program". Forsvarsminister Søren Gade skrev under på Danmarks deltagelse. Der er leveret tre C-17 i 2009 til en enhed i Ungarn, der flyves af besætninger fra de deltagende lande. To fly er betalt af deltagerne og et er leveret af USA. Sverige og Finland deltager også under "Partnerskab for fred". Danmark kunne dog ikke finde pengene til at deltage.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]