Den spanske syge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 24. sep. 2014, 14:40 af KnudW (diskussion | bidrag) KnudW (diskussion | bidrag) (Gendannelse til seneste version ved Dipsacus fullonum bot, fjerner ændringer fra 212.55.59.138 (diskussion | bidrag))
Politifolk i Seattle iført masker lavet af Røde Kors 1918.

Den Spanske Syge var en pandemi, der rasede i 1918. Over 50 millioner døde, heraf 14.000 danskere.[1] Sygdommen spredtes til store dele af verden og ikke bare til Europa, Nordamerika og Asien, men også til Alaska og øer i Stillehavet og havde dermed karakter af en pandemi.

Oprindelsen til navnet

Epidemien fik navnet "Den Spanske Syge", idet Spanien var et af de få lande, der ikke deltog i 1. verdenskrig og derfor ikke havde særlig streng pressecensur. Af den grund blev de første tilfælde af sygdommen rapporteret fra Spanien, på trods af at sygdommen sandsynligvis startede et andet sted. Ny forskning viser, at den med stor sandsynlighed startede i Kansas i USA.

Historie

De tætte troppeopbygninger og massive troppebevægelser under Første Verdenskrig fik pandemien til at sprede sig hurtigere, og den større udbredelse fremmede mutation og kan have øget dødeligheden af virussen. Nogle forskere mener, at soldaternes immunforsvar var svækket af underernæring og den stress, som fulgte af kampe og kemiske angreb, således at de var mere modtagelige for smitten. [2] Price-Smith er fremkommet med et kontroversielt argument om, at virussen hjalp med at tippe magtbalancen i de sidste dage af krigen i de allieredes favør. Han fremlægger data, som viser at virusbølgerne ramte Centralmagterne før de ramte de allierede, og at både sygdomstilfælde og dødelighed var betydelig højere i Tyskland og Østrig end i Storbritannien og Frankrig.[3]

En stor medvirkende faktor for den verdensomspændende influenzaudbredelse var den større grad af rejseaktivitet; moderne transportsystemer gjorde det nemmere for soldater, søfolk og civile rejsende at sprede smitten hurtigt til samfund over hele verden.

På det tidspunkt havde man ingen vaccination eller lægemidler mod sygdommen, så man forsøgte at begrænse smitten ved at lukke offentlige steder som skoler, teatre og biografer. Mange ofre var i alderen 15 til 45 år, hvilket afviger fra det normale mønster ved influenzaepidemier, hvor børn og gamle bukker under.

Et antal franske og belgiske soldater, der havde været krigsfanger i Tyskland, blev sejlet til Danmark for at komme til hægterne igen. Nogle af disse døde under pandemien og er begravet på Assistens Kirkegård.[4]

Beskrivelse

Nyere forskning har vist, at Den Spanske Syge skyldtes et influenzavirus (H1N1), der ligner den fugleinfluenza, [5] der spredtes i Asien i begyndelsen af 2000'erne. Opdagelsen er gjort ved undersøgelser af lungevæv konserveret i formalin siden 1918.

En normal menneskeinfluenza afviger på ca. 52 væsentlige genetiske punkter fra en fugleinfluenza. Den spanske syge var kun tilpasset mennesker på 16 af disse punkter, resten var fugleinfluenza-lignende.

Den Spanske Syge var luftbåren som alle andre influenzatyper. Den smittede gennem dråber, aerosoler, fra nys, hoste etc.

Det er endnu usikkert, hvad der gjorde Den Spanske Syge så farlig. Nye studier tyder dog på, at kroppen gik amok i en immunologisk reaktion, hvor inflammationen, fremkaldt af infektionen, blev så voldsom, at lungevævet blev ødelagt. Dette kunne også forklare, at især ellers sunde og raske mennesker døde, da netop deres immunforsvar kunne yde den stærkeste immunrespons og dermed skade lungerne mest.

Kilder/referencer

  1. ^ Skovmand, Kaare (4. maj, 2009). "Den spanske syges hærgen afsløret". Politiken. Hentet 2012-11-08. {{cite news}}: Tjek datoværdier i: |date= (hjælp)
  2. ^ Ewald 1994, p. 110.
  3. ^ Andrew Price-Smith, Contagion and Chaos, MIT Press, 2009.
  4. ^ Kirkegårdens katolske afdeling: Døde af sygdom kort efter deres befrielse, Kulturcentret Assistens
  5. ^ 6.03.2007, ing.dk: 88 år gammelt lig skal sikre kur mod fugleinfluenza Citat: "...Den britiske diplomat døde i 1919 i Paris efter at være blevet smittet med Den Spanske Syge, også kaldet H1N1..."

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: