Færøernes flag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Færøernes flag
Splitflag

Færøernes flag Merkið ("Mærket") er et nordisk korsflag, som for første gang blev anvendt den 22. juni 1919. Siden 1940 har det været brugt officielt.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Merkið blev kreeret af tre færøske studenter på Regensen i København foråret 1919: Jens Olivur Lisberg, Janus Øssursson og Pauli Dahl. Det blev bragt til Færøerne i juni samme år og for første gang hejst i bygden Fámjin den 22. juni 1919. Det originale flag hænger i Fámjin kirke.

Til Ólavsøka i 1930 blev flaget taget i brug i en officiel anledning, og fra 1931 kom flaget i almindelig brug, men fortsat uofficielt. Færingernes brug af flaget førte i trediverne til megen strid mellem de danske myndigheder og den færøske befolkning.

Efter at Danmark blev besat af Tyskland i april 1940, tog britiske styrker kontrol over Færøerne, og det blev nødvendigt at etablere en flagskik, som skilte de færøske skibe i de britisk-kontrollerede områder fra dansk/tysk-kontrollerede skibe. Den 25. april 1940 anerkendte Storbritannien Merkið som Færøernes flag.

Siden 1947 har 25. april været nationaldag til minde om flaget.

Med Hjemmestyreloven af 23. marts 1948 blev flaget anerkendt som øernes officielle flag.

Farvesymbolik[redigér | redigér wikikode]

Den hvide bundfarve symboliserer den klare himmel og skumtoppene på bølgerne, som slår mod kysten. Rødt og blåt er farver, som findes i traditionelle færøske hovedtørklæder og er samtidig en anerkendelse af forbindelserne til Island og Norge, som bruger de samme farver.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: