Ferskenpileurt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 13. mar. 2013, 00:57 af Addbot (diskussion | bidrag) Addbot (diskussion | bidrag) (Bot: Migrerer 24 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:q161717)
Fersken-Pileurt
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie Polygonaceae (Pileurt-familien)
Slægt Persicaria (Pileurt)
Art P. maculosa
Videnskabeligt artsnavn
Persicaria maculosa
Gray
Hjælp til læsning af taksobokse

Fersken-Pileurt (Persicaria maculosa) er en 30-80 cm høj urt, der vokser på åben, næringsrig og ofte fugtig bund. Planten har spredt sig over store dele af den nordlige halvkugle.

Beskrivelse

Fersken-Pileurt er en enårig, urteagtig plante med en opstigende vækst. Stænglerne er glatte og runde i tværsnit. Bladene er spredtstillede og lancetformede med hel og lidt bølget rand. Oversiden er græsgrøn, glat og bærer ofte en mørk, næsten sort plet. Undersiden er en smule lysere.

Blomstringen sker i juli-oktober, hvor man kan finde blomsterne siddende samlet i kompakte, cylindriske aks fra bladhjørnerne. De enkelte blomster er 4- eller 5-tallige med rosenrøde kronblade. Frugterne er blanke og linseformede nødder.

Rodnettet består af en kraftig pælerod og et tæt filt af siderødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,75 x 0,75 m (75 x 75 cm/år).

Voksested

Indikatorværdier
Ferskenpileurt
L = 6 T = 6 K = 3 F = 5 R = 7 N = 7

Arten er udbredt i alle dele af den nordlige halvkugle, for selv om den egentlig stammer fra Asien og Europa, er den nu naturaliseret i hele Nordamerika. Den foretrækker lysåbne og fugtige jorde med et højt indhold af humus og mineralsk næring. Dette har givet den gode betingelser på dyrket og opgivet jord, men i øvrigt findes den på ruderater, langs vejkanter og ved grøfter og vandløb. Den er almindelig i Danmark.

På banelegemerne i og omkring Braunschweig finde den sammen med bl.a. Ager-Snerle, Ager-Stedmoderblomst, Alm. Brandbæger, Alm. Brunelle, Alm. Fuglegræs, Korsknap, Alm. Rajgræs, Butbladet Skræppe, Eng-Rapgræs, Fløjlsgræs, Glat Vejbred,Hvid-Kløver, Hyrdetaske, Liden Nælde, Rød Tvetand, Sort Natskygge, Storkronet Ærenpris og Vej-Pileurt[1].



Søsterprojekter med yderligere information:



Note

  1. ^ bib1lp1.rz.tu-bs.de: Dietmar Brandes: Die Flora der Stadtbahn von Braunschweig (tysk)

Kilder

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger