Forside (mobil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ugens artikel
Idealiseret buste af kejser Arcadius.

Arcadius (ca. 377-408) var den første østromerske kejser i perioden 395-408. Han var søn og efterfølger af Theodosius I den Store og var officielt blevet udnævnt som medkejser i 383.

Theodosius var den sidste kejser af det samlede Romerrige og havde planlagt en deling af riget. Da han døde i 395, blev planen realiseret og Arcadius blev kejser af den østlige del. Da han ikke var fyldt 18 år endnu, var der blandt hans rådgivere kamp om den egentlige magt. I den forbindelse blev han gift med Eudoxia, men hun var ham ikke specielt tro og havde selv magtbegær. Hun døde imidlertid i barselssengen i 404, og da Arcadius ikke viste interesse for politik, blev rigets ledelse bestyret af forskellige rådgivere.

Arcadius nåede ikke at være kejser ret mange år, da han døde i 408. Han blev ikke anset for nogen betydelig kejser og levede ikke op til idealet for en kejser i udseendet (lille, spinkel og mørklødet). Han var især optaget af den kristne tro og nærede modvilje mod fremmede, især goterne, der udgjorde en trussel mod riget i årene omkring 400. (Læs mere..)
Aktuelle begivenheder
Ruslands invasion af UkraineGazakrigen
I dag

Den 26. april:

Tjernobyl-reaktor 4

Nyligt afdøde
Laudenbach
Vidste du at...

Fra Wikipedias nyeste artikler…

Dagens billede
Detalje på Jomfru Marias himmelfart-kirken, Lytjivka, Khmelnytskyj oblast, Ukraine. I dag er det Verdens Design Dag.