Fritz Thomsen (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Fritz Thomsen
Hother, maleri af Fritz Thomsen (Statens Museum for Kunst)
Personlig information
Født 30. april 1819 Rediger på Wikidata
Broager, Danmark Rediger på Wikidata
Død 13. maj 1891 (72 år) Rediger på Wikidata
Hellebæk, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
For alternative betydninger, se Fritz Thomsen. (Se også artikler, som begynder med Fritz Thomsen)

Frederik Gotfred Thomsen eller Fritz Thomsen (30. april 1819 Broager i Sønderjylland13. maj 1891 i København) var en dansk maler,

Fritz Thomsen var søn malermester Philip Julius Thomsen. Efter at have været ved malerhåndværket i nogle år kom han 1839 ind på Kunstakademiet og debuterede allerede 1841 med En Bulbider med sine Hvalpe og en Støverhund og En Malkeplads, der begge blev købt af Christian 8.; senere malede han for Frederik 7. en del hesteportrætter i Frederiksborg Stutteri og hørte i en række af år til de flittige udstillere; fra 1860-64 var dog hans virksomhed afbrudt af sindssyge.

Thomsens fleste og bedste arbejder er dyrestykker; et par genrekompositioner, af hvilke En sovende Kulhandlerske var at se på Charlottenborg 1879, samt nogle landskaber, han malede i de sidste år, han udstillede, er lidet betydelige. Han døde i København 13. maj 1891 efter i en halv snes år på grund af svagelighed ikke at have kunnet male synderligt.

14. juni 1856 ægtede han Marie Louise Molbech (født 1823), datter af professor Carl Fred. Molbech, lektor i Sorø.



Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Sigurd Müller i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 17. bind, side 228, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]