Genetisk drift

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Oprydning
Denne artikel trænger til en oprydning for at opnå en højere standard. Du kan hjælpe Wikipedia med at forbedre den.

Det drejer sig blandt andet om sproget ... kunne en fagligt funderet person måske gennemgå artiklen ?

Genetisk drift er en formindskelse af den genetiske variation.

Effekten af genetisk drift er ikke så udtalt i store populationer, men er større jo mindre population. Den påvirkes også af, hvor hyppige variationerne er i en population.

I store populationer eksisterer der, mange varianter af gener, de enkelte med forskellig hyppighed. Også mange mulige partnere, der hver især har to varianter af sine gener. Det er ved tilfældig lodtrækning hvilken én af de to mulige varianter der kommer til at gå videre. Det betyder at de enkelte variationers hyppighed (forekomst) i populationen, generation efter generation, vil svinge lidt op og ned (som følge af "plat eller krone"). Nogle varianter er sjældnere og hyppigheden kan komme under en kritisk grænse, hvor sandsynligheden stiger for at de helt forsvinder ud af populationen (udsving rammer 0). Total variationen reduceres!

Tilkomst af nye variationer (gen mutationer), er potentielt nye muligheder, de dæmpes, da også de er underlagt lodtrækningen (men spredning kan fremmes eller hæmmes af naturlig selektion).

I små populationer bliver effekten, at hyppigheden vil svinge kraftigere op og ned (færre lodtrækninger) og at den kritiske grænse dermed ligger højere og flere kan gå tabt. Flere kan også blive hyppigere, evt. fikseres (er hos alle). Variationen mindsker relativt hurtigere (over færre generationer). Det kan blive problematisk, også risiko for indavl forøges. En mini population vil ultimativt kunne gå til grunde.

Obs. Det er vigtigt at der findes godt med variationer, så specifikke kan fremmes (naturlig selektion), hvis der blive brug for det. De opstår ikke blot fordi der aktuelt er brug for dem! Udover at spontane mutationer er kilde til nye muligheder (nødvendig for evolutionen) kan selve den seksuelle formering også kombinere eksisterende gener fra de to forældre i nye kombinationer, nye egenskaber.

Relaterede emner[redigér | redigér wikikode]


Stærk forøget risiko for CTD i den færøske befolkning

Øget hyppighed af ”et sygdomsgen” i en begrænset population, kan have sin rod i, at når en ny befolkning blev grundlagt, af et mindre antal individer fra en større befolkning. Så vil de sandsynligvis ikke have være et repræsentativt udsnit af den store befolkning. – det kaldes Founder-effekt (grundlægger-effekt).

ref. links[redigér | redigér wikikode]

færinger-testes-genetisk-defekt