Gråbåndet bredpande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Gråbåndet bredpande ?
Gråbåndet bredpande.Foto: Olaf Leillinger, 1998
Gråbåndet bredpande.
Foto: Olaf Leillinger, 1998
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Hesperiidae (Bredpandefamilien)
Slægt: Erynnis
Art: tages
Videnskabeligt artsnavn
Erynnis tages
Linnaeus 1758

Gråbåndet bredpande (Erynnis tages) holder til i små kolonier på sandede jorder, f.eks. overdrev, heder og klitter. Sommerfuglen er i løbet af kort tid gået voldsomt tilbage og findes nu kun i Jylland og på Læsø. Derudover er der en isoleret bestand på Melby Overdrev i Nordsjælland. I resten af Europa findes den overalt, undtagen på øerne i Middelhavet. I Holland er sommerfuglen dog næsten uddød.

Man kan møde den gråbåndede bredpande fra sidste halvdel af maj til lidt ind i juli. Sydligere findes den også med en 2. generation, der kan ses helt ind i august. Den gråbåndede bredpande har en helt speciel måde at overnatte på. Den sætter sig på en stængel og folder vingerne, så oversiden vender opad, på samme måde som en hvilende natsværmer. Det er den eneste danske dagsommerfugl, der indtager denne vingestilling i hvile.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Gråbåndet bredpande er en af de mest uanselige arter af dagsommerfugle i Danmark. Vingefanget er 24-29 mm. Sommerfuglen er brun, med svage lysere partier og prikker i gråt og beige, specielt langs vingekanten findes en fin lille række lyse prikker på både for og bagvinger. Hunnen har lidt mere kontrastrige farver. Hannen har en kant af duftskæl på forvingerne.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Ægget er gult eller lysegrønt, men skifter hurtigt farve til appelsinfarvet. Efter et par uger klækkes det og larven kommer frem. Larven lever i et lille skjul spundet af kællingetandens blade. I august spinder larven sommerens sidste bladskjul, hvori den overvintrer og næste forår forpupper sig i. Efter ca. en måned klækker puppen og den voksne sommerfugl kommer frem.

Larvens foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Sommerfuglelarver er specialiserede til som regel kun at æde nogle få planter. Larver af Gråbåndet bredpande lever i Danmark sansynligvis fortrinsvis af:

Almindelig Kællingetand eller eventuelt andre nærtbeslægtede planter som Sump-kællingetand eller andre ærteblomstrede. I udlandet er også kendt timian, Håret Høgeurt, kronvikke og hesteskokløver.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]