Greve Strand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Greve Strand

Greve Strand set fra luften.
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Sjælland
Kommune Greve Kommune
Sogn Greve Sogn
Postnr. 2670 Greve
Demografi
Greve Strand 44.119[1] (2023)
 - Areal 21,9 km2[2]
Kommunen 51.507[1] (2023)
 - Areal 60,4 km2[3]
Oversigtskort
Greve Strand ligger i Sjælland
Greve Strand
Greve Strand
Greve Strands beliggenhed i Region Sjælland
Ikke at forveksle med Greve Landsby.
For alternative betydninger, se Greve. (Se også artikler, som begynder med Greve)

Greve Strand er et byområde i Hovedstadsområdet[4] beliggende i Greve Kommune under Region Sjælland. Byområdet har 44.119 indbyggere (2023)[1] og indbyggerne bor fordelt på bl.a den største bydel Hundige på Sydkysten, men også de mindre bydele såsom Mosede Strand, Karlslunde og Greve Midtby. Der er godt 25 kilometer fra Greve st til Rådhuspladsen i Københavns centrum. Greve Strand ligger i et befolkningmæssigt tæt bebygget område ved Køge Bugt Strandpark der voksede frem i 1970'erne som omegnsbyer til Hovedstadsområdet. Ved “Waves” storcenteret i Hundige ligger Greve Kulturhus Portalen i Greve der bl.a. benyttes til jazz- og rockkoncerter. Kulturhuset har en karakteristisk arkitektonisk portal, deraf navnet.

Tæt ved Greve Strand ligger Køge Bugt Motorvejen og på den anden side af denne finder man Greve Landsby med Greve Museum og Greve Kirke. Den gamle kirke er en markant kontrast til de modernistiske Johanneskirken, Hundige Kirke, samt Karlslunde Strandkirke i Greve Strands moderne bydele.

Grænsen mellem Greve og Hundige går lige før Godsparken. Godsparken er dermed en del af Hundige, da Hundige anses for at være en by for sig selv og kun en del af Greve pga. kommunen.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Greve Strand er en del af Køge Bugt-planen. Grundlaget for denne plan var Køge Bugt-loven fra 1961.[5] Loven og planen havde som forudsætning, at der skulle udarbejdes en samlet plan for byudviklingen langs Køge Bugt med plads til 150.000 indbyggere i "byfingeren".[6] Planen forudsatte en byudvikling i byenheder af forskellig størrelse, i princippet indbyrdes adskilte af grønne korridorer vinkelret på kysten.[7] Det var en forudsætning, at hele området skulle trafikbetjenes af en S-baneforbindelse, og at der omkring stationerne skulle reserveres plads til højhusbyggeri, butiksfaciliteter og offentlige institutioner som fx skole, mens de områder, der lå lidt fjernere fra stationerne, skulle forbeholdes parcelhuse og rækkehuse.[8] For Greve Strand var der planlagt boliger til 19.450 indbyggere.[9] Dispositionsplanen blev færdig den 2. juni 1966.[6]

Det viste sig hurtigt, at de grønne områder slet ikke modsvarede behovet, så planen blev suppleret med anlæggelsen af Køge Bugt Strandpark med lystbådehavne og badestrande, hvis sydlige ende endte ved Greve Strand.[10]

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ "ARE207: Areal 1. januar efter område". Statistikbanken. Danmarks Statistik. Hentet 30. august 2021.
  3. ^ "BY3: Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter og folketal, areal og befolkningstæthed". Statistikbanken. Danmarks Statistik. Hentet 30. august 2021.
  4. ^ Greve Strand er del af Hovedstadsområden ifølge Danmarks Statistiks opgørelse over byområder i Danmark pr. 1. januar 2021. Se f.eks. Tabel BY1 (Folketal 1. januar efter byområder, landdistrikter, alder og køn i Statistikbanken.
  5. ^ Gaardmand, s. 123
  6. ^ a b Gaardmand, s. 124
  7. ^ Gaardmand, s. 126
  8. ^ Gaardmand, s. 123f
  9. ^ Gaardmand, s. 125
  10. ^ Gaardmand, s. 128f
Greve KirkeSpire
Denne artikel om geografi i Greve Kommune er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi