Klejner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Færdigkogte klejner.
Foto: Yez Raphn

Klejner er sløjfeformede kager som koges i fedtstof. De laves for det meste op til jul og er kendte i Danmark, Sydsverige (klenät), Norge (fattigmann), Færøerne (kleynur) og Island (kleinur).

De laves ved at rulle dejen ud og skære den i rombeformede stykker med et klejnejern eller en kagespore. I midten af hver rombe skæres et snit. Den ene ende trækkes igennem snittet, hvorved den karakteristiske facon opstår. Tilberedningen sker uden ovn. Klejner bages nemlig ikke, de koges i fedtstof i en gryde.[1]

Klejner hører til de allerældste danske julesmåkager og er kendte siden middelalderen[2]. Dengang kogtes de i en gryde over åbent ildsted. Det var først omkring midten af 1800-tallet, at brændekomfuret med ovn begyndte at vinde udbredelse. Brændekomfuret gav mulighed for at bage kager, men klejner blev ikke fortrængt af de nye kager.

Præcis hvor klejnen stammer fra vides ikke, men navnet – der kommer fra det plattyske kleinet (dvs. klein, lille) – kan måske give et fingerpeg[2].

Galleri

Kilder

  1. ^ Opslag "klejner" (bind 1, s. 647) i Braae, Karen; Pedersen, Ulla; Stoumann, Astrid, red. (1948), Dansk Husmoderleksikon, København: Standard Forlaget
  2. ^ a b Charlotte S H Jensen, Julens småkager, historie-online.dk, arkiveret fra originalen 2008-04-09

Eksterne henvisninger

Se opskrift på Klejner
i WikiKogebogen