Marsvin (gnaver)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Marsvin.
  Marsvin ?
Two adult Guinea Pigs (Cavia porcellus).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Rodentia (Gnavere)
Familie: Cavidae
Slægt: Cavia
Art: C. porcellus
Videnskabeligt artsnavn
Cavia porcellus
Linnaeus, 1758

Et marsvin er en gnaver. Marsvin er ideelle kæledyr og bliver normalt mellem 5-7 år.

Navnet "marsvin" kommer fra dengang man fandt marsvinene som levede vildt i andelsbjergene og synes de lignede små svin. Man tog dem med til søs. Hvis man skulle sige det på dansk ville det blive til "havsvin" ("mar" betyder hav på mange sprog bl.a latin.)

Marsvin lever i naturen i Bolivia, Peru og Colombia. Marsvinet er et flokdyr, så derfor vil det gerne have meget selskab. Man kan sagtes have 2 marsvin i samme bur. Hvis det er en han og en hun, får de uundgåeligt unger, og de yngler det meste af livet, fra de er ca. 4 uger. Hvis man har 2 af samme køn eller en kasteret han og en eller flere hunner, vil de få stor glæde af hinanden. De får ca. 2 – 7 unger, ved fødste kuld 1 – 7. Marsvin kan ikke tåle løg af nogen slags, avokado og kartofler, samt tomatgrønt.De tåler heller ikke æbler, da dette kan give svamp i mundvigene.

Der findes over 30 forskellige racer - bl.a Roset, Aguchi, Rex, Langhåret og Albino - og der holdes mange udstillinger for marsvin hvert år. Arterne roset og Aguchi er nok de mest klassiske som kæledyr. Dansk Marsvine Klub er den eneste officielle klub i Danmark for marsvin og deres ejere; den har forskellige underklubber for flere forskellige racer.

Kost[redigér | redigér wikikode]

Da marsvin ikke selv danner C-vitamin i kroppen, skal det tilføres gennem foderet, der skal bestå af hø, tørfoder og grøntsager. Marsvin spiser deres afføring, hvilket er normal opførsel. Der findes to slags afføring, den ene er mørk og den anden er lys. Den lyse afføring stammer fra blindtarmen og marsvinet spiser denne slags, da den indeholder B-vitamin og k-vitamin.

Gnome-speakernotes.svg
Marsvin
Et marsvin, der har det godt

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (Engelsk)

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: