Maximilian Kolbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Maximilian Kolbe
Maksymilian Maria Kolbe (sculpture).jpg
Martyr
Fødselsdato 7. januar 1891
Død 14. august 1941
Helgendag 14. august
Skytshelgen for fængselsindsatte, journalister

Maximilian Kolbe (7. januar 1891 i Zdunska Wola, Polen14. august 1941 i Auschwitz) var en polsk franciskanermunk, martyr, helgen (1982). Helgendag 14. august.

Kolbe kom i nazisternes koncentrationslejr Auschwitz 1941 bl.a. for at have gemt jøder. I sommeren 1941 lykkedes det en fange at flygte, og kommandanten beordrede at ti fanger skulle lide sultedøden som straf. En af de ti udvalgte fanger, Franciszek Gajowniczek, skreg i vilden sky: "Hvorfor skal det gå sådan for min hustru og mine børn? Nu kommer jeg aldrig til at se dem mer." Kolbe tilbød at tage Gajowniczeks plads.

De ti dødsdømte fanger placeredes i hver sin celle. Kolbe sang salmer for de andre, opmuntrede dem og bad sammen med dem. Kolbe døde efter to uger af en giftinjektion.

Franciszek Gajowniczek (1900-1995) overlevede Auschwitz, og som tak berettede han om Kolbes offer og barmhjertighed i lejren. Maximilian Kolbe blev helgenkåret af Pave Johannes Paul IIPeterspladsen 1982. Franciszek Gajowniczek var til stede ved handlingen.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]