Pagtens Ark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Pagtens Ark er i Biblen den guldkasse, hvor hebræerne gemte De Ti Bud, præsten Arons stav og noget af den mana som nærede Israelitterne i ørkenen.

Det var den kiste som Moses, ifølge Biblen, fik besked på at bygge af Gud. I Anden Mosebog kapitel 25 giver Gud besked til hvordan pagtens ark skal laves. Han forklarer hvordan den skal se ud, hvilke mål den skal have og hvilke materialer den skal laves af. Gud siger at det er fra den han vil åbenbare sig for Moses og snakke til det israellitiske folk.

Arken er af akacietræ, hvor der både på inderside og yderside er beklædt med guld, og hele vejen rundt er en kant af guld. På hver fod er der sat en ring af guld der vender ud mod en af de lange sider. Gennem de ringe skal arken bæres på stænger der ligeledes er lavet af akacietræ og beklædt med guld. Stænger måtte ikke tages ud af ringene. Arken er to en halv alen lang, halvanden alen bred og halvanden alen høj. Låget, som bliver kaldt sonedækket, var af rent guld. Det var to en halv alen lang og halvanden alen bred. Til hver ende af sonedækket skulle der laves en kerub som var i et med sonedækket. En kerub er en af de højst rangerede engle. Keruberne havde deres vinger bredt opad for at dække for sonedækket, og de står overfor hinanden og vender ind mod sonedækket. Det er fra sonedækket at Gud åbenbarede sig senere hen.

Pagtens ark stod i det allerhelligste (Det inderste rum i israelitternes helligdom).

Senere er pagtens ark også blevet taget fra israelitterne, af nabofolket, filistrerne. De stillede den i Dagons tempel som var deres gud. Næste dag var flere gudestøtter væltet og der udbrød pest hos deres folk. Derefter blev arken givet tilbage til israelliterne og senere stillet i kong salamos tempel.

På vejen tilbage til jerusalem, efter at arken var blevet stjålet, blev den kørt på en vogn trukket af okser. På et tidspunkt snubler præsten Uzzra og kommer til at støde hånden på arken. Gud blev vred og Uzzra døde på stedet. Kong salamo blev bange og lod den stå i Obad-Edom i tre måneder. Obad-Edom og hele hans hus blev velsignet og kong salamo fik igen mod til at tage den med til jerusalem.

Mange har prøvet at finde pagtens ark, men ingen har haft held med at finde den endnu.

Kristendom Stub
Denne artikel om kristendom er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.