Rosens navn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. sep. 2014, 15:57 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
for filmen fra 1986 af samme navn, se Rosens navn (film).
Rosens navn
Originaltitel 'Il Nome della Rosa'
Forfatter Umberto Eco
Land Italien
Sprog Italiensk
Genre(r) Historisk roman, mysteriefortælling
Forlag Valentino Bompiani (IT)
Harcourt (USA)
Forum (DK)
Udgivelsesdato 1980 (it)
1983 (eng)
1984 (da)
ISBN ISBN 0-15-144647-4
OCLC 8954772

Rosens navn er Umberto Ecos gennembrudsroman. Historien foregår på et italiensk kloster i 1300-tallet, hvor den engelske franciskanermunk og tidligere inkvisitor William af Baskerville og hans lærling benediktinernovicen Adso fra klostret Melk i Østrig er blevet hidkaldt for at løse en mordgåde og arrangere et møde mellem de stridende fraktioner i den katolske kirke. Broder William er sin tids Sherlock Holmes og finder hurtigt ud af, at skabene på klostret er fulde af skeletter og at mordene er forbundet med storpolitik og kætterske ritualer. Ud over Sherlock Holmes er William af Ockham en væsentlig inspirationskilde til William af Baskerville.

Bogen indeholder også en videnskabsteoretisk pointe: Den metode, som William af Baskerville demonstrerer mange gange i romanen og allerede i første kapitel, hvor han kan slutte sig til at munkene leder efter at abbedens hest, som hedder Brunellus, er hverken deduktion eller induktion, men det som Charles Sanders Peirce har kaldt for abduktion eller systematisk hypotesedannelse. Bogen er en introduktion til humanioras videnskabsteori og specielt til tegnteorien (semiotikken), som Eco har beskæftiget sig indgående med.

Romanen blev filmatiseret med Jean-Jacques Annaud som instruktør og med Sean Connery og Christian Slater i hovedrollerne. I 1987 blev romanen dramatiseret i DRs Radioteatret af Ole Krøll med Henning Sprogøe, Frits Helmuth, Ingolf David, Louise Miehe-Renard og Paul Hagen. Desuden medvirker Maribo Domkirkes Mandskor.[1]

Referencer

Eksterne henvisninger

Se også

BogSpire
Denne artikel om bøger og tidsskrifter er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.