Thomas Overskou

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Thomas Overskou portrætteret i Illustreret Dansk Litteraturhistorie

Thomas Overskou (11. oktober 1798 i København7. november 1873 smst) var en dansk skuespiller, dramatiker og teaterhistoriker. Titulær professor i 1852.

Som sin lidt yngre samtidige H.C. Andersen var Overskou født i det daværende samfunds bund, og han kæmpede en hård kamp for at komme frem. Også han var draget af teatret, og havde forståelse for kravene til dramatisk fremstilling. Han opnåede ikke blot at blive skuespiller (i mindre roller) og sceneinstruktør; en række af hans originale skuespil blev opført på Det Kongelige Teater, og nogle af folkekomedierne blev solide successer på Casino – f.eks. Capriciosa, samt Østergade og Vestergade.

Hans skuespil findes bevaret i Dramatisk BibliotekDet Kongelige Bibliotek.

Overskous blivende fortjeneste er som teaterhistoriker. Hans fembinds Den danske Skueplads i dens Historie (1854-64) er et grundlæggende værk.

Også selvbiografien Af mit Liv og min Tid (1868, genudgivet med noter af Robert Neiiendam, 1915-16), er endnu læseværdig. Her fortæller han bl.a. om Københavns bombardement 1807 som han oplevede på førstehånd, foruden historien om hvordan han skabte sig en karriere indenfor teatret.

Efter sin død har han fået opkaldt Thomas Overskous Vej i Åløkkekvarteret, i det centrale Odense, efter sig.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]