Thomasevangeliet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 7. sep. 2014, 16:22 af Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) Dipsacus fullonum bot (diskussion | bidrag) (Bot: Fjerner {{Link GA}} og {{Link FA}} da Wikidata nu bruges i stedet for.)

Thomas-evangeliet blev fundet i Nag Hammadi i Egypten ved en udgravning i 1945. Det er en del af en stor mængde tekster, der stammede fra en gnostisk sekt på stedet. Skriftet består af 114 forskellige – på det nærmeste situationsløse – vers, visdomsord, efter evangeliets påstand af Jesus og givet videre af Thomas. "De hemmelige ord, som den levende Jesus talte, og som Didymos (fra gr. Tvillingen) Judas Thomas (fra aramæisk: Të'oma: Tvillingen) skrev ned," sådan lyder indledningen til skriftet.

Gnostikerne repræsenterede en meditativ religion, der på mange måder minder om de strømninger fra østens mystik, som er kendt i den vestlige verden som nyreligiøsitet. De gnostiske, klosterlignende samfund havde deres storhedstid i de første to århundreder efter Jesu fødsel, og flere steder blandedes elementer fra gnosticismen med elementer fra kristen tro. Gnostikerne havde udelukkende et åndeligt fokus; af samme grund var almindeligt fysisk menneskeliv såsom familie, glæde over mad og venner, arbejdsliv, sex og børn og denne verdens goder mindreværdige fænomener i denne religionsform.

De gnostiske samfund, der inddrog en jesusskikkelse i deres tro, anså ham for at være en frelser, dog ikke i den klassiske kristne forstand, men sådan at forstå at han havde sneget sig forbi de onde planetmagter i universet, for at røbe for menneskene at de skulle søge sandheden inde i sig selv. Gnostikerne regnede i øvrigt verden for at være skabt af en ond Gud, de kaldte Demiurgen. Det bibelske skrift Kolossenserbrevet er skrevet i en situation, hvor gnostikere udgjorde en trussel i en lokal kristen menighed.

Thomasevangeliet henregnes til de nytestamentlige apokryfer. Thomasevangeliet er ikke noget evangelium i den kristne betydning af ordet. Det citerer Jesus for en række læresætninger, men disse står i klar modstrid til de synoptiske evangelier og andre samtidige historiske kilders beskrivelser af Jesus. I Thomasevangeliet er essensen af Jesu budskab, at menneskene skal frigøre sig fra hverdagslivet og finde sandheden inde i sig selv, og dyrke deres eget indre lys. Budskabet i skriftet står dermed i klar modsætning til den tidligste kristne kirkes budskab om Jesus.


ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.