Transkønnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Transseksualitet)
Gå til: navigation, søg
DanishView.svg Danske forhold
Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Transkønnet eller transperson er betegnelser om personer, hvis kønsidentitet eller kønsudtryk ikke stemmer overens med det køn, de blev tildelt ved fødslen[1].

Undertiden bliver også transmand og transkvinde brugt om hhv. transkønnede mænd og transkønnede kvinder. Transkønnethed i sig selv er dog ikke en kønsidentitet, så en transkvinde f.eks. er transkønnet i tilføjelse til at være kvinde. Der findes også transkønnede, som hverken er kvinder eller mænd eller både og.

Til forskel fra begrebet transseksualitet, som bruges til at beskrive en undergruppe af transkønnede, er begrebet transkønnet mere dækkende, da det bl.a. også dækker over personer med en ikke-binær kønsidentitet. I Danmark foretrækkes brugen af transkønnet frem for transseksuel generelt for at undgå misforståelser, og gøre det klart, at der er tale om kønsidentitet og ikke om seksualitet.

En transkønnet person kan have karaktertræk, der almindeligvis associeres med et af de traditionelle køn - mand og kvinde, en blanding af karaktertræk mellem disse to, eller karaktertræk udenfor det gængse spektrum, og kan bl.a. identificere sig som intetkønnet, kønsneutral, genderqueer, ikke-binær, tredje køn, etc. Transkønnede kan også identificere sig som bi-kønnede, pan-kønnede, eller langs flere punkter på enten det traditionelle transkønnede kontinuum eller de mere omfattende kontinuummer, der er blevet udviklet som svar på nylige og betydeligt mere detaljerede studier.[2]

Transition[redigér | redigér wikikode]

Transition er noget, nogen transkønnede gennemgår - oftest umiddelbart efter eller kort efter at være sprunget ud som transkønnet. Dette kan involvere juridiske indgreb som kønsskifte, navneændring og/eller at få X i passet, hormonelle indgreb som at tage hormontilskud og/eller hormon-blockere med det formål at ændre på temperament og/eller at opnå eller forhindre udvikling af sekundære kønstræk, kirurgiske indgreb som kønskorrigerende operation, brystimplantater eller fjernelse af brystvæv, eller udskiftning af tøj, frisure, smykker, makeup-vaner, brug af specialiseret tøj som binders og packers, mm. for at opnå en bestemt fremtoning. Det er ikke alle transkønnede, hvis transition indebærer hele paletten, og nogen transkønnede gennemgår intet af det ovenstående, men nøjes med at forklare deres omgangskreds, hvilket køn de har, selvom deres navn eller udseende ikke stemmer overens med normerne for det køn.

Juridisk kønsskifte[redigér | redigér wikikode]

I mange lande bliver indbyggerne ved registrering tildelt status som enten juridisk mand eller juridisk kvinde enten i landets personregister eller i kraft af en fødselsattest. Juridisk kønsskifte er den process, man gennemgår, når man ændrer status fra juridisk mand til juridisk kvinde eller omvendt. I nogen lande er det også muligt at få tildelt et helt tredje juridisk køn. I de fleste lande er dette ikke muligt at få juridisk kønsskifte overhovedet, I nogen lande kan det opnås med godkendelse fra en læge eller psykiater, I nogen lande kræves der forudgående kirurgiske indgreb som sterilisation, kastration eller kønskorrigerende operation, og i Argentina[3] og Danmark er det muligt at opnå juridisk kønsskifte uden andre krav en skriftlig bekræftelse fra personen selv, såfremt denne er myndig.

Den 11. juni 2014 blev L 182 - Forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister vedtaget af folketinget, hvor Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stemte for[4]. Da forslaget den 1. september 2014 trådte i kraft, blev juridisk kønsskifte i Danmark mere tilgængeligt end før. Man kan i dag søge hos Det Centrale Personregister om at få ændret sit personnummer, såfremt man mener, at kønnet man blev tildelt ved fødslen, ikke stemmer overens med ens egentlige køn. Der kræves blot, at man underskriver en ærklæring om, at man ønsker det juridiske kønsskifte og efter en 6 måneders venteperiode bekræfter, at man stadigvæk ønsker det. Det er også et krav, at man er fyldt 18 år ved ansøgningstidspunktet.[5]

Et juridisk kønsskifte påvirker bl.a. hvilke fornavne man efter navneloven kan tage, og kan derfor være nødvendigt for nogle transkønnede, førend de kan få deres ønskede navn godkendt juridisk. Der kan dog også gives dispensation for navneloven af Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center København, hvis personen er transkønnet med diagnosen transseksualisme eller hvis personen er ligestillet dermed, men dette kræver en langvarig og ofte uønsket udredning, der ofte er længere end venteperioden ved juridisk kønsskifte.[6]

Før den nye lov trådte i kraft d. 1 september 2014 blev det for at opnå juridisk kønsskifte i Danmark krævet, at den transkønnede havde fået stillet diagnosen transseksualisme og som minimum havde gennemgået kastration eller kønskorrigerende operation.

Medicinsk behandling af transkønnede[redigér | redigér wikikode]

I Danmark har Rigshospitalet monopol på behandling af transkønnede. Ønsker man at gennemgå hormonerstattende behandling, kønskorrigerende operation, fjernelse af brystvæv eller lignende indgreb, er man tvunget til at gennemgå en psykiatrisk udredning hos Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center København, hvorfra man skal have stillet diagnosen transseksualisme, førend man kan modtage medicinsk behandling. Det er udelukkende op til klinikken at vurdere, om man kan blive videresendt til Gynækologisk Klinik eller Klinikken for Plastikkirurgi og Brandsårsbehandling på Rigshospitalet for at få behandling der. Diagnosen kan ikke stilles af andre end Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center København, også selvom der findes andre sexologiske klinikker i landet, og forudsætter desuden en konference med Sundhedsstyrelsen, som skal godkende hver enkelt sag.

Nogen af de transkønnede, der allerede er i behandling hos læger udenfor Rigshospitalet kan ifølge Sundhedsstyrelsen fortsat gå i behandling der, men nye henvendelser skal rettes mod Sexologisk Klinik ved Psykiatrisk Center København.[7]

Den psykiatriske udredningen hos Sexologisk Klinik er langtrukken, kan tage flere år og er for mange transkønnede uønsket, da de ikke opfatter sig som psykisk syge ved at være transkønnede. Desuden er det ikke alle, der kan få stillet diagnosen transseksualisme. Af disse grunde søger mange danske transkønnede til udlandet for at få medicinsk behandling. Reglerne er f.eks. anderledes i Tyskland, så dette er et populært sted at få lavet fjernelse af brystvæv blandt transkønnede mænd. Også i USA og Thailand er det nemmere at blive godkendt til kønskorrigerende operation, og disse to lande især er på grund af deres kirurgers gode omdømme populære blandt de transkønnede kvinder, som ønsker denne operation. Man skal dog selv betale for at blive opereret i udlandet, medmindre man er blevet udredt hos Sexologisk Klinik og har fået godkendelse til operationen derfra, og det kan hurtigt blive meget dyrt.

Kendte transpersoner[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]