Verdensdel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kontinent på jorden markeret med farve.      Afrika      Antarktis      Eurasien      Nordamerika      Oceanien      Sydamerika

Verdensdel[redigér | redigér wikikode]

Jordens landområder inddeles normalt kulturelt, historisk og geografisk i 7 verdensdele:[1]

Til tider regnes Nordamerika og Sydamerika for én enkelt verdensdel (Amerika), hvilket også gør sig gældende for Asien og Europa (Eurasien).

Desuden regnes Antarktis nogle gange ikke med som verdensdel, da den ikke er befolket.

Kontinent[redigér | redigér wikikode]

Ordet kontinent bruges dels som et synonym til verdensdel, dels som et synonym til fastland om Jordens største sammenhængende landmasser, eventuelt uden omliggende øer: I så fald vil man ofte regne med 4 kontinenter:


Verdensdelene har ikke altid ligget hvor de gør - se Kontinentaldrift.

Kontinenternes dannelse[redigér | redigér wikikode]

Professor Minik Thorleif Rosing [2] har sammen med amerikanske og franske kolleger fremsat en teori om at kontinenternes primære basismateriale granit, er dannet af gensmeltet forvitret basalt og fotosynteserende mikrobers affaldsstof ilt. [3]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. What is a Continent? ,National Geographic - Hentet den 12. maj 2014.
  2. Minik Thorleif Rosing, Professor, Statens Naturhistoriske Museum, Geologisk Museum
  3. 26. maj 2006, Ing.dk: Energien til at danne Jordens kontinenter kom fra fotosyntetisk liv Citat: "...Rosing nøjes ikke med at stille spørgsmål. Sammen med amerikanske og franske kolleger har han i tidsskriftet Paleo fremsat en ny teori, som besvarer dem alle: Det var fremkomsten og udbredelsen af fotosyntetisk liv, som via evnen til at høste sollyset skaffede energien til at danne den granit, som de jordiske kontinenter er bygget af...»Og da granitklipper er lettere [lavere massefylde] end basalt, stiger de op til overfladen, hvor de kan danne stabile kontinenter.«..."

Se også[redigér | redigér wikikode]