Ísafjörður

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Ísafjörður
Ísafjörður (Island)
Ísafjörður
Ísafjörður
Ísafjörðurs beliggenhed i Island
Ísafjörður
Nutid og fortid

Ísafjörður (Isfjorden) er en bygd og kommunen Ísafjarðarbær ved Skutulsfjörður, en fjordarm til fjorden Ísafjarðardjúp, Vestfirðir, Island. Kommunen havde i 2008 3.968 indbyggere, og byen er kommunen Ísafjarðarbærs og Vestfirðirs handelsmæssige og administrative centrum.

Byen og nabokommunen Eyrarhreppur blev sammenlagt den 3. oktober 1971, under navnet Ísafjarðarkaupstaðar. I 1994 blev Snæfjallahreppur indlemmet i kommunen og året efter Sléttuhreppur. Den 1. juni 1996 blev Ísafjarðarkaupstaður sammemlagt med 5 andre Vestfirðir kommuner : Flateyrarhreppur, Mosvallahreppur, Mýrahreppur, Suðureyrarhreppur og Þingeyrarhreppur, under navnet Ísafjarðarbær.

Ísafjörður var før i tiden islands største lokalitet for krebsefiskeri og er også i dag kendt for sit fiskeri.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Bygdens første indvandrer var omkring 920 Helgi Hrólfsson, der også gav fjorden Skutulsfjörður sit navn, da han på dette sted fandt en harpun (isl. skutull) på stranden.

Efter ham bosatte der sig i perioder norske og islandske købmænd. I det 16. århundrede grundlagde tyske og engelske købmænd deres handelsfirmaer. De i den danske handelsmonopolstid opførte huse udgør i dag søfartsmuseet Neðstakaupstað, hvor man blandt andet kan se Islands ældste hus Tjöruhúsið fra 1734. Først i det 18. århundrede forbedredes den almindelige velfærd, da man i Ísafjörður begyndte at salte og tørre klipfisk.

Byen fik sine købstadsrettigheder i 1786, men mistede dem igen i 1866.

I 1914 var der 27 købmandsforretninger i byen.

1889 fik bygden landsdelbibloteket, 1911 Islands første musikskole og 2005 grundlagdes fjernstudiumcentret Háskólasetur Vestfjarðar. Ísafjörður er venskabsby med Tønsberg og Roskilde.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Fra 1. juni til den 31. august kører der busser fra Akureyri og Reykjavik til Ísafjördur. Der er mulighed for en sejltur til den nærliggende fugleø Vigur og til naturreservatet Hornstrandir.

Byen har campingplads, hotel, en golfbane, svømmebassin, restauranter og et kunstgalleri.

Kendte personer fra Ísafjörður[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]