A Knight's Tale

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
A Knight's Tale
Overblik
Originaltitel A Knight's Tale
Genre Romantisk film,
ridderfilm,
komediefilm,
actionfilm,
eventyrfilm Rediger på Wikidata
Instrueret af Brian Helgeland
Manuskript af Brian Helgeland
Medvirkende Heath Ledger
Rufus Sewell
Shannyn Sossamon
Paul Bettany
Alan Tudyk
Fotografering Richard Greatrex Rediger på Wikidata
Klip Kevin Stitt Rediger på Wikidata
Musik af Carter Burwell
Produceret af Brian Helgeland Rediger på Wikidata
Distributør Sony Pictures Entertainment
Columbia TriStar
Udgivelsesdato 18. maj 2001 (USA)
Censur 7 år Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Længde 132 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget US$ 65 millioner
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
A Knight's Tales hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

A Knight's Tale er en amerikansk film fra 2001, skrevet, produceret og instrueret af Brian Helgeland. Medvirkende i filmen er Heath Ledger, Shannyn Sossamon, Mark Addy, Alan Tudyk, Rufus Sewell, Paul Bettany som Geoffrey Chaucer og James Purefoy som Sir Thomas Colville/Edward the Black Prince.

Filmen kombinerer action, komedie og romantik, og er bemærkelsesværdig for sin markante brug af anakronisme, såsom anvendelsen af klassiske rock-sange som Queen's "We Will Rock You", War's "Low Rider", David Bowies "Golden Years", Thin Lizzy's "The Boys Are Back in Town" og mange andre,[1] skønt handlingen finder sted i middelalderen.

Filmen har sin titel fra Geoffrey Chaucer's "The Knight's Tale" fra hans samling Canterbury-fortællingerne, selvom plottet ikke er det samme. Filmen blev modtaget med blandede anmeldelser og indtjente $117.5 millioner ud fra et budget på $65 millioner.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Under en ridderturnering i det 14. århundredes Europa, opdager væbnerne William Thatcher, Roland og Wat at deres mester, Sir Ector, er død, kun én enkelt kamp og sejr fra at vinde turneringen. Desperat vælger William at udgive sig for Sir Ector, går i kamp iført hans rustning, og vinder uden at blive afsløret.

Ridderturnering er dog kun for personer af adelig stand, men til trods for dette, tror William på at han er i stand til at konkurrere og vinde flere præmier. Roland og Wat indvilliger efter megen overtalelse til at hjælpe William med at træne og dygtigøre sig. På deres vej til en turnering møder trioen en ung Geoffrey Chaucer, nøgen og fattig, som indvilliger i at forfalske et adelsbrev til William, så han kan give sig ud for at være adelig. De rejser nu alle fire videre til turneringen, hvor William nu går under navnet "Sir Ulrich von Liechenstein" fra Gelderland.

Under den første turnering bliver Williams rustning yderst beskadiget under en lanseduel, og han opsøger den kvindelige smed, Kate, som indvilliger i at reparere hans rustning. William vinder turneringens sværdkamp, og i en efterfølgende lanseduel er han oppe imod Sir Thomas Colville, som efter svær skade fra Williams lanse, er nødsaget til at trække sig fra kampen. William og Colville laver en ceremonial gennemridning for at ære Colvilles ønske at færddiggøre duellen uden yderligere skade. Dette bliver overværet af Jocelyn, en højtstående og nobel kvinde, som William er blevet forelsket i, og Grev Adhemar af Anjou, Williams rival i turneringen såvel som i kampen om Jocelyn. I lanseturneringens finale mellem William og Adhemar, sejrer Adhemar, hvortil William sværger hævn over Adhemar.

Smeden Kate vælger at følge med Williams følge og laver en ny letvægts-rustning til ham. I den næste turnering er både Adhemar og William sat op imod Sir Thomas Colville, men da det opdages at denne faktisk er Edward the Black Prince, vælger Adhemar straks at trække sig fra kampen af frygt for følgerne af muligvis at pådrage en kommende konge skade eller sin død. Ved Williams kamp mod Colville, vælger William til trods for protester fra hans følge at kæmpe, og han påtaler prinsen ved navn efter at have besejret ham, hvilket indgyder stor respekt fra prinsen.

Efter turneringen bliver Adhemar kaldt til kamp ved slaget ved Poitiers og William vinder alle de følgende turneringer uden modstand fra Adhemar.

Williams forhold med Jocelyn udvikler sig og hun kræver at han beviser sin kærlighed til hende ved med vilje at tabe sine næste kampe, da hun ønsker at se hans kærlighed til hende betyder mere end hans lyst til at vinde. Til trods for store protester fra hans følge, taber William med vilje sine næste kampe indtil Jocelyn til sidst ønsker at han nu skal vinde hele turneringen.

Følget rejser nu til Williams hjemby, London, til Verdensmesterskaberne. William tænker tilbage på sin far, som sendte William afsted som væbner for Sir Ector tolv år tidligere i håb at om at William ville kunne få et bedre liv end sin fars. Adhemar har hørt om Williams triumfer og vælger at indtræde i mesterskaberne, hvor han fortæller William at han og Jocelyns far har arrangeret et ægteskab imellem Adhemar og Jocelyn. William er førende undervejs i turneringen, og en aften tager William mod til sig og vælger at opsøge sin far, som nu er blind, og de genforenes.

Den følgende morgen viser det sig at Adhemar fulgte efter William og nu har afsløret ham og hans rigtige identitet. William står nu til at blive anholdt, men til trods for hans følges og Jocelyns ønske om at flygte, går William vagterne i møde og han bliver anholdt og puttet i en gabestok. Hans følge beskytter ham mod den vrede menneskeskare, og netop som urolighederne er ved at udvikle sig yderligere, træder Prins Edward frem. Han anerkender Williams ære og er benovet over hans følges kærlighed og loyalitet til ham, da det betegner en ridders største ære. Edward annoncerer at William faktisk er af nobel stand generationer tilbage, og han udnævner ham til "Sir William".

William vender tilbage til turneringens sidste kamp og finale mod Adhemar, men efter to omgange snyder Adhemar og bruger en ulovlig spids lanse, som sårer William betydeligt. William er bagud med to lanser, og skal derfor slå Adhemar af hans hest for at vinde kampen. På grund af hans skade befaler han at ride uden sin rustning, alt imens Chaucer giver dem tid ved at give William sin første introduktion til publikum som Sir William. Williams far og Jocelyn sidder blandt publikum. William får bundet sin lanse fast til sin arm, og han ender med at slå Adhemar af sin hest, og dermed vinde turneringen.

Efter sin sejr mødes William og Jocelyn i omfavnelse og Chaucer udtaler at han burde skrive nogle af de her oplevelser ned.

I en ekstra scene efter rulleteksterne ses Roland, Wat, Kate og Chaucer siddende og prutte om kap, berusede og muntre.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Produktion[redigér | rediger kildetekst]

Filmen blev optaget i Barrandov Studios i Prag, Tjekkiet.

Lanserne, som blev brugt i filmen, blev lavet med det formål at kunne splintres og knækkes voldsomt uden at skade stuntpersonalet. Selve lansen var lavet så nøjagtig porøs at den let kunne brække, og spidserne var lavet af balsatræ. Spidserne var ligeledes udhulede og fyldt med splinter af balsatræ og ukogt linguine-pasta.

I DVD-kommentarsporet, udtalte instruktør Helgeland sammen med Bettany, at filmen skal være sat til at foregå i omkring år 1370 i løbet af en seks-måneders periode, hvor Geoffrey Chaucer åbenbart var forsvundet, og hvad han har foretaget sig i den periode, og om, hvad der kan have inspireret Chaucer til at skrive hans Canterbury-fortællinger.

Musik[redigér | rediger kildetekst]

Filmen, som er sat til at foregår i middelalderen, er blevet noteret for sit udbredte brug af klassisk rock-sange i dets soundtrack. De følgende ti sange var krediteret i filmen i rækkefølge af optræden.

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Casting Society of America, USA[redigér | rediger kildetekst]

År Kategori Nominerede Resultat
2001 Best Casting for Feature Film, Comedy Francine Maisler Nomineret

Golden Trailer Awards[redigér | rediger kildetekst]

London Critics Circle Film Awards[redigér | rediger kildetekst]

År Kategori Nominerede Resultat
2002 British Supporting Actor of the Year Paul Bettany Vundet

MTV Movie + TV Awards[redigér | rediger kildetekst]

År Kategori Nominerede Resultat
2002 Breakthrough Female Performance Shannyn Sossamon Nomineret
Best Kiss Heath Ledger & Shannyn Sossamon Nomineret
Best Musical Sequence Heath Ledger & Shannyn Sossamon Nomineret

Teen Choice Awards[redigér | rediger kildetekst]

År Kategori Nominerede Resultat
2001 Film - Choice Drama/Action Adventure Nomineret
Film - Choice Actor Heath Ledger Nomineret
Film - Choice Breakout Performance Shannyn Sossamon Nomineret
Film - Choice Chemistry Heath Ledger & Shannyn Sossamon Nomineret
Film - Choice Fight Scene Heath Ledger & Rufus Sewell Nomineret
Film - Choice Sleazebag Rufus Sewell Nomineret
Film - Choice Wipeout Rufus Sewell Nomineret

World Stunt Awards[redigér | rediger kildetekst]

År Kategori Nominerede Resultat
2002 Best Work With an Animal Pascal Madura Vundet
Hardest Hit Thomas DuPont
Best Work With an Animal Thomas DuPont Nomineret


Noter og referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Complete tracklist from Soundtrack:
  1. We Will Rock You – Queen
  2. Low Rider – War
  3. Takin' Care Of Business – Bachman-Turner Overdrive
  4. Golden Years – David Bowie
  5. Crazy On You – Heart
  6. Further On Up The Road – Eric Clapton
  7. Get Ready – Rare Earth
  8. I Want To Take you Higher – Sly & The Family Stone
  9. The Boys Are Back In Town – Thin Lizzy
  10. One Of Your Own – Carter Burwell
  11. We Are The Champions – Robbie Williams & Queen
  12. Pieces – Dan Powell
  13. Eye Conqueror – Third Eye Blind
  Sourced from: http://www.amazon.com/Knights-Tale-Various-Artists-Soundtracks/dp/B00005EBIL/ref=m_art_li_15
  Note that IMDb list a different set, with the comment: "Please note that songs listed here (and in the movie credits) cannot always be found on CD soundtracks. Please check CD track details for confirmation." They list
  1. "We Will Rock You" – Queen
  2. "Low Rider" – War
  3. "Takin' Care Of Business"- Bachman-Turner Overdrive
  4. "Golden Years" – David Bowie
  5. "Further On Up the Road" – Eric Clapton
  6. "Get Ready" – Rare Earth
  7. "I Want To Take You Higher" – Sly and the Family Stone
  8. "The Boys Are Back In Town" – Thin Lizzy
  9. "You Shook Me All Night Long" – AC/DC
  10. "We Are the Champions" – Robbie Williams + Queen
  11. "Eye Conqueror" – Third Eye Blind
  Sourced from http://www.imdb.com/title/tt0183790/soundtrack Arkiveret 27. december 2007 hos Wayback Machine

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]