Robbie Williams

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Robbie Williams
HamburgDSC03276.JPG
Information
Født Robert Peter Williams
13. februar 1974 (46 år)
Stoke-on-Trent Rediger på Wikidata
Statsborger Storbritannien Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Genre Pop
Beskæftigelse sanger, sangskriver
Medlem af Take That Rediger på Wikidata
Aktive år 1990-nu
Pladeselskab EMI
Associeret med Take That
Instrumenter
Sang
Signatur
Robbie Williams Signature.svg
Eksterne henvisninger
Dansk, Engelsk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Robbie Williams (født Robert Peter Williams d. 13. februar 1974 i Stoke-on-Trent, England) er en engelsk sanger og komponist, der fik sit gennembrud i boybandet Take That, som han var medlem af fra 1989 til 1995 og igen fra 2010 til 2014.

Robbie Williams har på verdensplan solgt over 57 millioner albummer.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Take That[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Take That

I 1990 blev Robbie Williams som kun 16-årig det yngste medlem af Take That. Han var forsanger på deres første top ti-hits "Could It Be Magic", "I Found Heaven" og "Everything Changes". Han havde dog konflikter med Nigel Martin-Smith over reglerne for gruppens medlemmer og begyndte dog at drikke og tage kokain.

Hans stofmisbrug eskalerede og i juli 1995, aftenen før en planlagt optræden til MTV Europe Music Awards, tog han næsten en overdosis. Gruppens medlemmer konfronterede ham inden en planlagt turne i USA, hvor de gjorde det klart, at de helst ville tage turneen uden ham. Williams valgte herefter at forlade bandet, hvilket var sidste gang i 12 år, at de alle sammen var samlet. Uden Williams gennemførte resten af bandet turneen, men gik i opløsning den 13. februar 1996, Williams 22-års fødselsdag.

I 1996 udgav han sin første solosingle, George Michael-hittet fra 1990: "Freedom".

Life Thru A Lens[redigér | redigér wikikode]

Året efter udkom den første af hans egne kompositioner Old Before I Die. Begge singler blev nummer 2 på UK Singles Chart. Yderligere 2 singler blev udgivet og derefter kom debutalbummet Life Thru A Lens. Kun Robbie Williams' egne kompositioner var med på pladen, hvilket udelukkede "Freedom". De fleste sange på debutalbummet var skrevet i samarbejde med Guy Chambers, bl.a. "Angels", der blev fjerde single fra albummet. Sangen har solgt dobbelt platin i Storbritannien og blev i 2005 kåret af BBC Radio 2's lyttere, som værende den bedste sang udgivet i de seneste 25 år i britisk musik (1980-2005).

Sidste Single fra albummet var "Let Me Entertain You", der senere er blevet en af storfavoritterne ved Robbies livekoncerter.

I've Been Expecting You[redigér | redigér wikikode]

Robbie Williams.

I 1998 kom en ny single; "Millennium", som optakt til Williams's andet album. I've Been Expecting You er stadig hans bedstsælgende album i hjemlandet og indeholder, udover "Millennium", hittene "She's The One", "No Regrets" og "Strong".

Sing When You're Winning[redigér | redigér wikikode]

Robbie Williams er efterhånden blevet et af de allerstørste navne inden for popmusik i de fleste lande. Hans musik har dog aldrig rigtig haft storpopularitet i USA. Nogle mener, at det især skyldes den kontroversielle video til Sing When You're Winning's første single[kilde mangler]; "Rock DJ". I videoen danser og stripper Robbie Willams, mens han er omgivet af halvafklædte kvinder. Efter at han har smidt alt tøjet, begynder han at flå huden af sig selv og derefter rive sine organer ud (dette er naturligvis computeranimeret). I videoen ender han som et skelet, mens han stadig danser til musikken. Ikke desto mindre blev sangen et stort hit. Det samme gjorde næste single, "Kids", der var en duet med den australske sangerinde Kylie Minogue. Idéen med sangen var, at den skulle være i Grease-stil, og Robbie havde udpeget sig selv som John Travolta og Kylie Minogue til Olivia Newton-John. Albummet fik flere hitsingler og et par sange blev også indspillet på andre sprog. Bl.a. udkom "Better Man" på spansk og "Supreme" på fransk.

Swing When You're Winning[redigér | redigér wikikode]

Robbie Williams

Robbies fjerde album Swing When You're Winning' indeholder cover-versioner af gamle jazz-, blues- og popsange. Den største successingle var en ny version af Nancy og Frank Sinatras "Somethin' Stupid". Robbie Williams sang duetten med Nicole Kidman. En anden sang, der markerer sig på pladen er en nyfortolkning af evergreenen "Mr. Bojangles", der tidligere er blevet indspillet af bl.a. Bob Dylan og John Denver.

Escapology[redigér | redigér wikikode]

"Feel" hed den første single fra det femte album Escapology. "Feel" blev et af de største hits i karrieren, men flere kritikere var begyndt at antyde, at Robbie Williams' succes i meget høj grad skyldtes hans medkomponist Guy Chambers.[kilde mangler] Som reaktion brød Robbie makkerskabet og næste single blev "Come Undone", der ikke havde Chambers som medkomponist. Igen havde videoen et eksperimentalt og provokerende udtryk. Man ser bl.a. slanger og edderkopper, der kravler ud og ind af kvindelige munde og vaginaer. Den ucensurerede udgave af videoen er meget svær at få fat i, da der næsten ikke er nogen tv-stationer der ville/måtte sende den.

Escapology-succesen fortsatte med singlerne "Sexed Up" og "Something Beautiful".

Greatest Hits[redigér | redigér wikikode]

I 2004 udkom Robbies første officielle opsamlingsalbum Greatest Hits. Inden udgivelsen af albummet kom singlen "Radio". Den nye medkomponist hed Stephen Duffy. "Radio" blev kritikerrost, men singlen solgte ikke så godt som mange af de tidligere hits. "Radio" nåede dog både at blive #1 på den danske Hit-listen og på UK Singles Chart.

Robbie Williams i Hamburg 2006

Intensive Care[redigér | redigér wikikode]

Intensive Care var første album efter bruddet med Guy Chambers. Albummet levede salgsmæssigt op til "Robbie Williams-standarder". Første single "Trippin'" var der delte meninger om. Nogle mente at det var noget af det allerbedste Robbie Williams havde lavet, mens andre mente at det var det allerværste. Næste single "Advertising Space" blev bredt set godt modtaget. Sangen handler om Elvis Presleys liv, og Robbie giver den selv som Elvis i musikvideoen.

Rudebox[redigér | redigér wikikode]

Robbie Williams' syvende soloalbum Rudebox udkom i efteråret 2006, titelnummeret blev forud for udgivelsen udgivet som single, dog uden den store succes. Anden single var "Lovelight". Den tredje single fra albummet er "She's Madonna", er en sang Williams indspillede sammen med Pet Shop Boys, og vil nok blive vurderet til at være pladens største kommercielle succes. Albummet solgte ikke så godt som de tidligere albummer.

Reality Killed the Video Star[redigér | redigér wikikode]

Efter tre år uden hverken albumudgivelser eller turnéer og rygter om en Take That-reunion, udgav Williams i 2009 først singlen "Bodies" og derefter albummet Reality Killed the Video Star, produceret af Trevor Horn. Begge røg ind på førstepladsen på flere europæiske hitlister. Albummet blev fulgt op af singlen "You Know Me". Salgsmæssigt ligger Reality Killed the Video Star på niveau med Rudebox.

Genforening med Take That[redigér | redigér wikikode]

I 2009 mødtes Robbie med de fire øvrige medlemmer af Take That i sit hjem i Los Angeles, hvor de havde ro til at komme til bunds i de uoverensstemmelser, der i sin tid førte til bruddet. Det initierede et tættere samarbejde med Gary Barlow og en fælles udgivelse i efteråret 2010 af singlen "Shame", som Robbie skrev teksten til, hvor Robbie for alvor genindtrådte i Take That først med optrædender i tv-shows (X Factor) og senere med udgivelsen af nyt Take That album Progress, der i 2011 blev fulgt op af en Progress Tour, hvor gruppen gennemførte 35 koncerter foran et publikum på ca. 1,8 millioner mennesker. Showet var sammensat sådan, at bandet startede uden Robbie, der derefter gik alene på scenen med hans 5 største hits ("Let me entertain you", "Rock DJ", "Come Undone", "Feel" og "Angels"), hvorefter hele gruppen gennemførte resten af showet sammen.

Take the Crown[redigér | redigér wikikode]

Efter Take That turneen vendte Robbie hjem til Los Angeles, hvor han henover igennem vinteren 2011 lagde sidste hånd på nyt soloalbum, Take the Crown, det blev udgivet på Universal den 5. november 2012. Albummet blev #1 i Storbritannien, Østrig, Tyskland, Irland, Holland, Schweiz. Det var dermed det niende af hans soloalbummer, der opnåede at blive #1 i Storbritannien (det eneste bortset fra "Reality Killed the Video Star" der blev nummer 2). Den første single "Candy" opnåede ligeledes en førsteplads på de engelske hitlister, ligesom den gjorde det i Holland og flere andre lande. Det var den første af hans solosingler, der opnåede dette siden "Radio" (2004)

Robbie Williams valgte også at udsende Take the Crown i USA. Siden 2002 havde han ikke for alvor satset på USA. I 2012 satte han sit hus i Los Angeles til salg med henblik på, at familien skulle vende tilbage til UK.

Albummet blev fulgt op af fire mindre koncerter i september 2012, hvor Robbie Williams vendte tilbage til sine oprindelige spillesteder fra da han startede sin solokarriere med plads til ca. 2.000 publikummer. Herefter blev der afholdt tre O2 Arena i London med plads til 20.000 publikummer. Da billetterne blev sat til salg blev der registreret en efterspørgsel på internettet svarende til 5000% udsolgt - det vil sige, at han i teorien kunne have solgt 125 koncerter. Den sidste af de tre koncerter blev optaget og solgt til tv og vist over hele verden live eller forskudt live (på TV 2 i Danmark).

Umiddelbart efter koncerterne annoncerede Williams en turne i Europa i sommeren 2013. Som udgangspunkt blev der annonceret i alt 15 stadionkoncerter, men antallet blev siden udvidet løbende til i alt 25 koncerter, heraf to i Parken i København.

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Det er blevet hævdet at Williams har solgt flere albummer i Storbritannien end nogen anden britisk solokunstner, og at han har vundet flere Brit Awards end nogen anden kunstner til dato.[1] Han har solgt over 57 millioner albummer på verdensplan.[2][3][4] Williams kom med i Guinness Rekordbog, da han, efter at have annonceret til verdensturne i 2006, solgte 1,6 millioner billetter på én dag.[5]

Han er blevet nomineret til en lang række awards, heriblandt 17 Brit Awards[6] og syv ECHO awards.[7] I 2004 blev han indlemmet i UK Music Hall of Fame, efter at være blevet valgt som den største artist fra 1990'erne ved en afstemning.[8]

Williams optræder på listen over top 100-listen over best sælgende albums i Storbritannien seks gang.[9]

I oktober 2009 blev det annonceret at han ville modtage Outstanding Contribution To British Music award atil 2010-udgaven af BRIT Awards.[10]

I september 2010 tændte Williams lysene ved lysfestivalen Blackpool illuminations og udtalte, at det var en en af de største ærer han havde opnået.[11]

I oktober blev Williams udnævnt som den mest succesfulde kunstner i årtusendet af Media Control, fordi han havde ligget #1 på den tyske albumhitliste i 38 uger siden 2000. Han har også været på listens top-ti 135 gange.[12]

Privat[redigér | redigér wikikode]

Mange af Williams sange handler om ham selv og hans indre konflikter – ikke mindst på hans senere album. Nogle sangtekster hentyder kraftigt til en, i det mindste tilsyneladende, stor selvindsigt og -kritik.

Robbie Williams har hele sit liv kæmpet med væsentlige psykiske problemer som alkoholisme (han har dog været ædru siden 2001[kilde mangler]) og misbrug af forskellige stoffer. Problemer som i hvert fald delvist kan tilskrives hans øvrige psykologiske problemer som lavt selvværd, selvhad, tankemylder og klinisk depression. Williams har gennem hele sin professionelle karriere desuden kæmpet med sceneskræk. Et problem som ikke er blevet mindre med tiden.[kilde mangler]

Disse personlige problematikker har medført flere kortvarige ophold på psykiatriske hospitaler og afvænningsklinikker. Senest februar til marts 2007, da Williams indlagde sig selv til afvænning på sin 33-års fødselsdag, 13.februar. Den officielle årsag var afhængighed af seroxat, en type anti-depressiv medicin. Han forlod klinikken igen efter knap en måned.

Robbie Williams har været kærester med den tyrkisk-amerikanske skuespillerinde Ayda Field siden 2007. Trods rygter om adskillige brud i forholdet har det været det længste af sin slags for Williams. Den 7.august 2010 blev de to gift ved en privat ceremoni i hans hjem i Los Angeles. Den 18. september 2012 blev parret forældre til Theodora Rose Williams, og hun omtales altid som "Teddy".

Robbie valgte tidligt i sin karriere at bosætte sig i Los Angeles. Samtidig besluttede han ikke at forsøge at slå igennem i USA. Faktisk har han så vidt vides aldrig optrådt i USA[kilde mangler]. Det var for at værne om sit privatliv og undgå den massive fanopmærksomhed, som han altid får, når han er i England og resten af Europa. Han har som person brug for at kunne trække sig ud af rampelyset i perioder, for at kunne vende tilbage med ny styrke. Los Angeles giver ham samtidig et internationalt miljø, hvor han kan pleje andre erhvervsinteresser såsom mode, tøj m.v.

Som følge af familieforøgelsen har parret besluttet at flytte tilbage til Storbritannien, hvorfor Robbie Williams seneste album Take the Crown er udsendt i USA, hvor han ikke har forsøgt sig seriøst siden 2002.

Robbie Williams tog sig først en uddannelse som præst da han skulle vie en god ven.[13]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Robbie Williams' diskografi

Albummer[redigér | redigér wikikode]

Singler[redigér | redigér wikikode]

 • Aug 1996 ”Freedom”
 • Apr 1997 ”Old Before I Die”
 • Jul 1997 ”Lazy Days”
 • Sep 1997 ”South of the Border”
 • Dec 1997 ”Angels”
 • Mar 1998 ”Let Me Entertain You”
 • Sep 1998 ”Millennium”
 • Dec 1998 ”No Regrets / Antmusic”
 • Mar 1999 ”Strong”
 • Nov 1999 ”She's The One / It's Only Us”
 • Aug 2000 ”Rock DJ”
 • Okt 2000 ”Kids” (med Kylie Minogue)
 • Dec 2000 ”Supreme”
 • Feb 2001 ”Mack The Knife”
 • Apr 2001 ”Let love Be Your Energy”
 • Jul 2001 ”Eternity/Road to Mandalay”
 • Dec 2001 ”Somethin' Stupid (med Nicole Kidman)
 • Mar 2002 ”Mr. Bojangles / I Will Talk and Hollywood Will Listen”
 • Apr 2002 ”My Culture” (med Maxi Jazz)
 • Dec 2002 ”Feel”
 • Apr 2003 ”Come Undone”
 • Aug 2003 ”Something Beautiful”
 • Nov 2003 ”Sexed Up”
 • Okt 2004 ”Radio”
 • Jun 2004 ”I will Talk Hollywood Will Listen”
 • Dec 2004 ”Misunderstood”
 • Okt 2005 ”Trippin'/Make Me Pure”
 • Feb 2006 ”Advertising Space”
 • Maj 2006 ”Sin Sin Sin”
 • Sep 2006 ”Rudebox”
 • Okt 2006 ”Lovelight”
 • Mar 2007 ”She's Madonna”
 • Maj 2007 ”On My Own”
 • Jun 2007 ”Spread Your Wings”
 • Jul 2007 ”White Man In Hanoi
 • Mar 2008 ”Reverse”
 • Maj 2008 ”Hunting For You”
 • Jun 2008 ”Into the Silence”
 • Jul 2008 ”Random Acts Of Kindness”
 • Aug 2008 ”Losers”
 • Okt 2008 ”Gospel”
 • Jan 2009 ”Trouble With Me”
 • Okt 2009 ”Bodies”
 • Nov 2009 ”The Promise
 • Dec 2009 ”You Know Me”
 • Mar 2010 ”Morning Sun”
 • Okt 2010 ”Shame” (med Gary Barlow)
 • Sep 2012 ”Candy”
 • Nov 2012 ”Please Don't Die”
 • Dec 2012 ”Different”
 • Mar 2013 ”Be a Boy”
 • Nov 2013 "Go Gentle"
 • Dec 2013 "Dream a Little Dream"
 • Mar 2014 "Shine my Shoes"
 • Sep 2016 "Party Like a Russian"
 • Nov 2016 "Love My Life"

DVD'er[redigér | redigér wikikode]

 • Angels (1997)
 • Angels Live (1998)
 • The Robbie Williams Show (2002)
 • What We Did Last Summer (2003)
 • And Through It All (2006)
 • The Inner Sanctum (2007)

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ "The One And Only". BBC. 5. januar 2008. 
 2. ^ Robbie Williams in UK
 3. ^ "Robbie Williams: Albums, Songs, Biogs, Photos". Amazon.co.uk. 1. januar 1970. Hentet 2. oktober 2011. 
 4. ^ "Robbie confirms greatest hits double album, duet with Gary Barlow". EMI Music. 7. juni 2010. Hentet 2. oktober 2011. 
 5. ^ "Robbie Williams Enters The Guinness Book of World Records". News.softpedia.com. Hentet 23. december 2009. 
 6. ^ "The BRIT Awards 2005". BRIT Awards. Arkiveret fra originalen 2. juli 2007. 
 7. ^ "Echo-Verleihung mit hohem Kreischfaktor" (German). Rhein-Zeitung Online. 
 8. ^ "Robbie joins UK pop Hall of Fame". BBC News. 12. november 2004. 
 9. ^ Booth, Jenny; Gray, Sadie. "UK's 100 best-selling". The Times. London. Hentet 26. november 2006. 
 10. ^ "Robbie to get lifetime Brit Award". BBC.co.uk. 22. oktober 2009. Hentet 23. december 2009. 
 11. ^ "Robbie Williams switches on Blackpool illuminations". The BBC. 3. september 2010. Hentet 21. september 2010. 
 12. ^ "Robbie Williams ist der erfolgreichste Album-Künstler des Jahrtausends – media control". Media-control.de. 18. oktober 2010. Hentet 2. oktober 2011. 
 13. ^ Bonthrone, PJ (20. marts 2002). "Robbie Williams conducts wedding". The Daily Telegraph. London. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]