Acem

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Acem er en norsk nonprofitorganisation grundlagt i Oslo i 1966 med hovedformålet at undervise i acemmeditation. Acem er kendt for at holde store loppemarkeder i Oslo i 1970'erne og 1980'erne. Acem købte i 2003 konferencecentret Halvorsbøle, der drives som et international kursuscenter. Acem underviser også i yoga og gruppepsykologi. Acem udgiver tidsskriftet Dyade og driver en norsk radiokanal, Acem Radio[1].

Historisk er Acem udsprunget af den indiske bevægelse Transcendental Meditation, men brød med bevægelsens tilknytning til guruen Maharishi Mahes Yogis person i 1972. Acem bygger på den opfattelse, at menneskelig udvikling må ske i samklang med den kultur, man er opvokset i, mens dyrkningen af en personkult ses som en hindring for menneskers vækst.[2] Bruddet endte i et retsligt opgør, hvorefter Acem formentlig er fradømt retten til at bruge betegnelsen "transcendental meditation". I al fald bruger bruger organisationen ikke længere denne betegnelse.

Acem er også etableret i Canada, Danmark, Dominikanske Republik, Frankrig, Holland, Indien, Kina, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Taiwan (Republikken Kina), Tyskland og USA.[3]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Acem Radio
  2. ^ Holen, Are, red. (1979). "kapitlerne Indledning og TM i vor kultur". Stilhedens Psykologi (1. udgave). Rhodos. s. 9, 72. ISBN 87-7496-682-0.
  3. ^ Acem Meditation International.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Acem.no Acems norske site