Alessandro Algardi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Innocens X, Musei Capitolini, Rom
Fuga d'Attila, Peterskirken

Alessandro Algardi (31. juli 1598 i Bologna10. juni 1654 i Rom) var en italiensk billedhugger og bygmester.

Han var først elev i Ludovico Carraccis malerskole, men droges snart til plastikken; i lang tid måtte han sysle med mindre, nu forsvundne, arbejder i elfenben, gemmer, kameer etc. og som antikrestaurator; i Rom blev han pave Innocens X's hofbilledhugger; han udførte her blandt meget andet den kolossale marmorstatue af Filippo Neri (i Santa Maria in Vallicella), søvnens Genius i sort marmor for Villa Borghese (i lang tid gik den for antik), bronzestatuen af hans velynder, Innocens X, samt Leo XI's gravmæle. Hans største værk er det enorme marmorrelief Leo I tvinger Attila til tilbagetog i Peterskirken (Fuga d'Attila, 1650). Algardi var en af datidens betydeligste billedhuggere og fulgte delvis Berninis retning, men som kunstner var han mere detaljerende og tør; hans energiske foredrag og store tekniske mesterskab kom måske bedst til sin ret i portrættet. Algardi var også arkitekt, har bygget og udsmykket Villa Pamphili i Rom, kirkefacader (Sant'Ignazio i Rom) i barokstil samt udført forskellige dekorative arbejder.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.