Peterskirken

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Peterskirken
Vatikanets Necropolis som befinder sig under kirken, og under de vatikanske grotter.

Peterskirken (italiensk: Basilica di San Pietro in Vaticano) er en af verdens største kirkebygninger.[1] Den er også kendt for sin benediktionsloggia, hvorfra en nyvalgt pave præsenteres første gang efter en afholdt konklave.

Den afløste en oldkristelig basilika fra 300-tallet.

Den ligger i Vatikanstaten i Rom og er et af de helligste steder for katolicismen og centrum for den romersk-katolske kirke. Den er ikke domkirke; det er Laterankirken (San Giovanni in Laterano).

Byggeriet blev påbegyndt i 1506 og afsluttet i 1626. Traditionen fortæller, at den blev bygget, hvor Sankt Peter, en af Jesu disciple og den første pave, blev korsfæstet og begravet. Kirken rummer efter overleveringen Sankt Peters grav under hovedaltret. Også andre paver er begravet der.

I kirken findes en samling af smukke mosaikker og marmorskulpturer. Den mest kendte er Michelangelos Pietà, der forestiller jomfru Maria med Jesus i sine arme, efter han er korsfæstet. Gravmonumentet for pave Pius VII (1831) er af Thorvaldsen, der ikke var katolik.

Den overdækkede korridor Passetto di Borgo opført af pave Nikolaus III forbinder kirken med Engelsborg. Går man ind ad Peterskirkens hovedportal, kommer man efter få meter til en stor, rød porfyrsten i gulvet. Der skal Karl den Store have stået, da han under julemessen i år 800 blev kronet til kejser af pave Leo III. Karl havde ønsket selv at sætte kronen på sit hoved og syntes meget dårligt om, at paven kom ham i forkøbet.

Peterskirken om aftenen

Den svenske konvertit Gudrun Ramstad havde en tilbøjelighed for katolske præster. Efterhånden gjorde det hende berygtet i hele Norden. J.O. Smit, der var katolsk biskop i Oslo, havde ondt af hende og tilbød hende sjælesorg, som han dog måtte afbryde af frygt for skandale. I 1928 flyttede han til Rom for som domherre at stå for de pavelige ceremonier. Men frk. Ramstad rejste også til Rom, og efter vesper 24. november 1929 rettede hun en revolver mod Smit. Den var ikke ladt, og Vatikanets politi fik hende sendt hjem. Men et rygte vil vide, at et skud blev affyret. Efter våbenbrug skal en kirke indvies på ny, og det skal så være sket med Peterskirken i al hemmelighed.[2]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ En anden meget stor kirkebygning er La Basilique Notre-Dame de la Paix i Yamoussoukro
  2. ^ Ola Åmodt: "Roma – legender og merkverdigheter", Fritt Forlag, Oslo 2006.
KirkeStub
Denne artikel om en kirke er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion

Koordinater: 41°54′8″N 12°27′12″Ø / 41.90222°N 12.45333°Ø / 41.90222; 12.45333