Algiers

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg for den algierske by, se Algier.
Algiers
Algiers 1938 (3).jpg
Overblik
Genre dramafilm
Instrueret af John Cromwell
Manuskript af John Howard Lawson, James M. Cain (yderligere dialog)
Baseret på Pépé le Moko Rediger på Wikidata
Medvirkende Charles Boyer
Sigrid Gurie
Hedy Lamarr
Fotografering James Wong Howe
Klip Otho Lovering
William H. Reynolds
Scenografi Alexander Toluboff Rediger på Wikidata
Musik af Vincent Scotto
Mohamed Ygerbuchen
Produceret af Walter Wanger
Filmstudie United Artists
Distributør United Artists
Udgivelsesdato 5. august 1938 (USA)
Længde 96 minutter
Oprindelsesland USA
Sprog engelsk
Budget 691.833$[1]
Indtjening 951.801$[1]
Links
på IMDb
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Algiers

Algiers (da. Algier[2]) er en amerikansk dramafilm fra 1938 instrueret af John Cromwell og stjernespækket med skuespillere som; Charles Boyer, Sigrid Gurie og Hedy Lamarr.[3] Filmen, der er skrevet af John Howard Lawson, handler om en berygtet fransk juveltyv gemmer sig i den labyrintiske bydel i Algier kendt som Kasbahen. Følelsen af fængsel i sit selvvalgte eksil og dét at han bliver trukket ud af sit skjul af en smuk fransk turist, minder ham om lykkeligere tider i Paris. Walter Wanger produktionen var en genindspilning af den succesfulde franske film fra 1937 Pépé le Moko, som afleder sit plot fra en Henri La Barthe roman af samme navn.[4]

Algiers var en sensation, fordi det var den første Hollywood-film med Hedy Lamarr, hvis "fantastiske skønhed" blev den vigtigste feature til filmpublikum. Filmen er bemærkelsesværdig som en af inspirationskilderne til manuskriptforfatterne til filmen Casablanca i 1942 skrevet af Warner Bros, med Hedy Lamarr i tankerne, som den oprindelige kvindelige hovedrolle. Ifølge TCM-kanalen, var Charles Boyers skildring af hovedpersonen, Pépé le Moko, en inspirationen til Warner Bros animerede figur, Pepé Le Pew. I 1966 indgik filmen i det offentlige domæne (i USA), fordi ophavsrettighedsindehaverne ikke havde fornyet sin ophavsretsregistrering i det 28. år efter udgivelsen.[5] Brugen af navnet "Casablanca" til Casablanca-filmen, er angiveligt inspireret fra Algiers navn.[6]

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Pépé le Moko (Boyer) er en berygtet tyv, der flygtede fra Frankrig efter sit sidste store kup til Algeriet. Siden hans flugt blev Moko en beboer og leder af det enorme Kasbah eller "indfødte kvarter" i Algier. Da franske embedsmænd ankommer og insistere på at Pépé skal fængsles bliver det mødt uanfægtet af de lokale detektiver, der er ledet af Inspector Slimane (Calleia), som ser tiden an. I mellemtiden, begynder Pépé at føle sig mere og mere fanget i sin fængsel-lignende højborg, en følelse som intensiveres efter et møde den smukke Gaby (Lamarr), som er på rejse fra Frankrig. Hans kærlighed til Gaby snart vækker jalousi hos Ines (Gurie), Pépés algeriske elskerinde.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

  • Filmen tjente et overskud på 150.466$.[1]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

Radio[redigér | rediger kildetekst]

Algiers blev også dramatiseret som et timelangt hørespil på to udsendelser af Lux Radio Theater; første udsendt 7. juli 1941 med Charles Boyer og Hedy Lamarr, det andet den 14. december 1942 med Boyer og Loretta Young.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Bernstein, Matthew (2000). Walter Wagner: Hollywood Independent. Minnesota Press, p. 439.
  2. ^ http://www.imdb.com/title/tt0029855/?ref_=nv_sr_2
  3. ^ LoBianco, Lorraine. "Algiers". Turner Classic Movies. Hentet 16. august 2013.
  4. ^ "Algiers". American Film Institute. Hentet 16. august 2013.
  5. ^ Pierce, David (juni 2007). "Forgotten Faces: Why Some of Our Cinema Heritage Is Part of the Public Domain". Film History: An International Journal. 19 (2): 125-43. doi:10.2979/FIL.2007.19.2.125. ISSN 0892-2160. JSTOR 25165419. OCLC 15122313.
  6. ^ Harmetz, Aljean (1993). Round Up the Usual Suspects: The Making of Casablanca. Warner Books Inc. ISBN 1-56282-761-8. p. 30.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]