Almind Kirke (Kolding Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Almind Kirke
Kirkerummet
Generelt
Opført 1887
Geografi
Adresse Vestergade 4, 6051 Almind
Sogn Almind Sogn
Pastorat Almind-Viuf Pastorat
Provsti Kolding Provsti
Stift Haderslev Stift
Kommune Kolding Kommune
Eksterne henvisninger
www.almindviufkirker.dk
Oversigtskort
For alternative betydninger, se Almind Kirke. (Se også artikler, som begynder med Almind Kirke)

Almind Kirke ligger i Almind 10 km nord for Kolding. Almind Sogn hørte indtil kommunalreformen i 1970 til Brusk Herred (Vejle Amt), derefter til Kolding Kommune i Region Syddanmark.

Kirken er opført i 1887 af materialer fra en nedreven romansk kirke, som har stået på stedet. Bygningen er tegnet af murermester S.L. Gynther og består af kor og skib, opført i kvadersten over skråkantsokkel samt et tårn af små røde mursten og med et kobbertækket spir. I nordmuren er indsat en romansk vinduesoverligger. I tårnets sydside er indsat en romansk portal, som fører ind til tårnets underrum, der fungerer som våbenhus. I våbenhuset ses en gravsten fra slutningen af 1500-tallet over Mette Søfrens, en nedslidt gravsten med årstallet 1654 og en barnegravsten fra 1789.

Kor og skib har flade bjælkelofter. I kirken ses flere minder fra den gamle kirke. Alterbordet dækkes af et panel fra 1681, på østvæggen er samlet flere stolegavle fra 1681. Altertavlen i sen bruskbarok er fra 1682, i hovedfeltet ses et maleri af P. Møller fra 1887, tavlens oprindelige maleri er ophængt på skibets sydvæg. I koret ses en præstestol fra slutningen af 1600-tallet. Prædikestolen er et snedkerarbejde fra o.1600.

Den romanske granitfont er udført i én blok, den har cirkelformet kumme og ellipseformet fod, på mundingsranden og på overgangen til fodstykket ses enkel båndornamentik, desuden har fodstykket en dekorativ udsmykning i cirkler, fodstykket har fire hjørnesøjler med hoveder samt hoveder i felterne mellem søjlerne.

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]