Kolding Stadsarkiv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Znak C-2.svg Skolegade 2B, 6000 Kolding
Skolegade 2B er den gamle Borgerskole fra 1856, men har siden 2006 huset Kolding Stadsarkiv.
Kolding Stadsarkiv ARKIV CAMP - det rullende arkiv, som kommer ud i hele kommunen.

Kolding Stadsarkiv er et dansk lokalhistorisk og kommunalt arkiv i henhold til Arkivlovens § 7. Arkivet er et offentligt arkiv for Kolding Kommune samt byhistorisk arkiv for Kolding og omegn .

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Arkivet blev oprettet i 1965 som byhistorisk arkiv og i 1987 blev det omdannet til stadsarkiv. Første stadsarkivar i Kolding var Birgitte Dedenroth-Schou (1987-2012). Arkivet har siden 2006 haft til huse i den tidligere Borgerskole fra 1856 - i dag Skolegade 2B, 6000 Kolding. Tidligere var arkivet beliggende på Staldgaarden.

Formål[redigér | rediger kildetekst]

Kolding Stadsarkiv er en lokal videns- og kulturinstitution, som aktivt arbejder på at understøtte den lokale forankring og sammenhængskraft for alle kommunens borgere.

I 2013 fik arkivet udviklet et nyt logo i forbindelse med lancering af ny hjemmeside

Arkivet indsamler, bevarer, registrerer og formidler den arkivalske kulturarv, som rummer samlinger af bl.a. protokoller, dokumenter, kort, fotos, film og lydoptagelser. I arkivets samling indgår også en stor lokalhistorisk bogsamling, lokale aviser og andet materiale med oplysninger om Kolding og Kolding Kommunes historie. Ud over det omfangsrige arkivmateriale fra det lokalpolitiske system samt den lokale administration og forvaltning, indsamler og sikrer arkivet også materiale fra lokale foreninger, private virksomheder og enkeltpersoner.[1] Stadsarkivets læsesal befinder sig ved arkivets hovedindgang i stueetagen, hvor det er muligt for alle borgere, forskere og andre interesserede at se og undersøge originalmaterialet på egen hånd.

Gennem arkivets samlinger er det muligt at undersøge og fortælle historien om det moderne menneskes udfoldelse og udvikling af det lokale demokrati og velfærdssamfund i Kolding Kommune.

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

Kolding Stadsarkiv henhører i bevillingsmæssig og administrativ henseende under Kulturudvalget og By- og Udviklingsforvaltningen og ledes af stadsarkivaren under ansvar over for By- og udviklingsdirektøren og kommunaldirektøren. [1] Stadsarkivar er Lene Wul (Tiltrådt: 1. september 2012)

Kilder og referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b www.kolding.dk Arkiveret 6. juni 2007 hos Wayback Machine Kolding stadsarkivs vedtægter på Kolding Kommunes hjemmeside. Vedtaget af Sammenlægningsudvalget den 18. september 2006. Hentet 18-12-2010.
Kolding Stadsarkiv åbnede i maj 2014 landets første Arkiv Salon, der bl.a. bruges til 'history talks' og andre events. I hverdagene kan alle sætte sig ind og nyde den historiske stemning.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 55°29′28″N 9°28′15″Ø / 55.49123°N 9.47079°Ø / 55.49123; 9.47079