Taps Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Taps Kirke
Taps KirkeTaps Kirke set fra sydøst
Generelt
Opført Skib og kor med apsis fra romansk tid
Tårn fra senere middelalder
Geografi
Adresse Ødisvej 38
6070 Christiansfeld
Sogn Taps Sogn
Pastorat Vejstrup-Hejls-Taps Pastorat
Provsti Kolding Provsti
Stift Haderslev Stift
Kommune Kolding Kommune
Eksterne henvisninger
3menigheden.dk/index.php?page=taps
Oversigtskort

Taps Kirke er sognekirke i Taps Sogn i landsbyen Taps i Kolding Kommune. Tidligere lå sognet i Nørre Tyrstrup Herred i Vejle Amt.

Om kirken[redigér | rediger kildetekst]

Kirken består af skib og kor med apsis, tårn mod vest og våbenhus mod syd. Skib og kor med apsis er fra romansk tid af granitkvadre på granitsokkel. Korbuen er bevaret; syddøren med søjler og tympanon med den korsfæstede og flere figurer, er flyttet frem til indgangen til våbenhuset; norddøren er tilmuret. Tårnet fra den senere middelalder er af granitkvadre og røde munkesten; det har undergået senere ombygninger og har nu et firsidet spir med et trappehus mod nord.

Taps Kirke, kirketårn, 5 september 2015

Våbenhuset af mursten er nyt[1]; på muren er der en romansk ligsten med båndfletning m.m. Apsis er ved en mur, der skjuler det meste af den dobbelte granitbue, adskilt fra koret og indrettet til præsteværelse. Kirken har fladt loft, apsis er dog hvælvet. Alterskabet er sent gotisk med mange figurer; i midtfeltet ses den korsfæstede, på siderne helgener og i fløjene apostlene. Kirken har en romansk granitdøbefont med udhugninger på foden.

Prædikestolen er også ny. Over korbuen er der et krucifiks fra overgangstiden. I skibet en tavle med et billede af Kristus i Getsemane fra det 18. århundrede. Der er et epitafium med fritstående figurer over præsten Morten Horsiin (†1766) og hustru; deres gravsten er opstillet i tårnet, ligesom en ligsten over herredsfoged Peder Anchersen i Åstorp, 1640.[2]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Artiklen i Trap er fra før 1906
  2. ^ Om kirken i Trap

Eksterne henvisnnger[redigér | rediger kildetekst]

  • Om kirken fra 3menigheden.dk (Taps)
  • Trap, side 446 i 3. udgave 5. bind : Kongeriget Danmark: Aarhus, Vejle, Ringkjøbing, Ribe og Færø Amter