Bede (plante)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bede
Strand-Bede (B. vulgaris subsp. maritima)
Strand-Bede (B. vulgaris subsp. maritima)
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Caryophyllales (Nellike-ordenen)
Familie Amaranthaceae (Amarant-familien)
Slægt Beta (Bede-slægten)
Art B. vulgaris
Videnskabeligt artsnavn
Beta vulgaris
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Almindelig Bede (Beta vulgaris) - ofte blot kaldt Bede - er en 40-100 cm høj urt, der i Danmark findes vildtvoksende som underarten Strand-Bede ved Storebælt. Desuden ses Foderbede forvildet fra dyrkning. Beskrivelsen nedenfor gælder Strand-Bede.

Planten udvikler en kraftig pælerod med tynde siderødder. Kulturformerne har fået fremelsket rødder med vidt forskellig form og farve, men fælles for dem er et højt indhold af stivelse og sukker.

Beskrivelse

Strand-Bede (B. vulgaris subsp. maritima) er en flerårig, urteagtig plante med en opret til opstigende vækst. Planten danner først en roset af bredt rudeformede eller ægformede blade med rundtakket rand. De opstigende stængler bærer smalt rudeformede til lancetformede blade med rundtakket rand. Alle blade er glatte og friskgrønne med lysere rand og underside.

Blomstringen sker i juli-august, hvor man kan se de små, bruskagtige, grønne blomster i endestillede og aksagtige nøgler. Frugterne er flade kapsler. Arten blev tidligere henregnet til Salturtfamilien, men den hører hjemme i Amarant-familien efter de seneste undersøgelser.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 1 x 0,50 m (100 x 50 cm/år). Tilvæksten er dog markant mindre det første år.

Voksested

Den vilde form, Strand-Bede, hører hjemme på tangvolde ved stenede kyster. I Danmark er den særlig almindelig langs Store Bælt og de sydlige Kattegatkyster. Dér findes den sammen med bl.a. Strandkål, Sodaurt, Strand-Kvik, Strand-mandstro og Strand-Mælde.

Anvendelse

Den vildtvoksende Strand-Bede er udviklet til forskellige kulturformer, der bruges til dyrefoder og som fødemiddel. Se eventuelt


Kilder

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger