Almindelig pilblad

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pilblad
Foto: Christian Fischer
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Alismatales (Skeblad-ordenen)
Familie Alismataceae (Skeblad-familien)
Slægt Sagittaria (Pilblad)
Art S. sagittifolia
Videnskabeligt artsnavn
Sagittaria sagittifolia
L
Hjælp til læsning af taksobokse

Almindelig pilblad (Sagittaria sagittifolia) eller bare kaldet Pilblad er en 30-90 cm høj vandplante, der i Danmark vokser i næringsrige søer, vandløb og marskgrøfter.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Pilblad er en flerårig, urteagtig plante med en løs vækst, som består af rosetstillede blade og blomsterbærende stængler. Bladene har lange, hårløse stilke, og de er pilespids-formede (undervandsblade kan dog være båndformede) med hel rand. Hovedribberne er omtrent parallelle med skråtstillede sideribber. Begge bladsider er mørkt græsgrønne.

Blomstringen sker i juli-september, hvor man finder blomsterne i endestillede stande på trekantede, bladløse stængler. Standen består af dels hanlige og dels hunlige blomster. De hanlige har mange, mørkerøde støvdragere, mens de hunlige har mange, ligeledes røde frugtknuder. Blomsterne har tre, hvide blosterblade med rød midte. Frugterne er samlinger af små nødder, der kan spredes gennem luften og flydende på vand.

Rodnettet består af trævlede rødder, lange udløbere og valnøddestore jordknolde. Knoldene danner selvstændige planter det følgende år.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,75 x 0,50 m (75 x 50 cm/år), heri ikke medregnet nye planter fra rodknoldene.

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Indikatorværdier
Pilblad
L = 7 T = 6 K = 4 F = 10 R = 7 N = 6

Arten er udbredt i Kaukasus, Sibirien og det vestlige Kina samt i Europa, herunder i Danmark, hvor den dog er ret sjælden i Sønderjylland, på Fyn, Langeland og Sjælland. Planten er knyttet til plantesamfund langs kalk- og næringsrige vandløb med forholdsvis rolig strøm.

Langs Gudenåen findes arten sammen med andre kantplanter, bl.a. brudelys, dyndpadderok, engforglemmigej, enkelt pindsvineknop, lancetbladet ærenpris, smalbladet mærke, sumpforglemmigej, søkogleaks, vandmynte og vejbredskeblad[1]

Note[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information: