Alter ego

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Alter ego (flertydig).

Alter ego (fra latin "det andet Jeg") er et begreb for en anden personlighed eller identitet hos en enkelt person. En persons alter ego manifesterer sig ofte fysisk med eget navn, historie og væremåde, der adskiller sig markant fra personens egen. Selv om et alter ego ofte er påtaget, udspringer det ofte fra en skjult eller fortrængt del af personens egen personlighed, og er derfor langt mere vidtrækkende end bare en rolle, man spiller. Et alter ego er en integreret del af personen.

Begrebet er hyppigt anvendt i fiktion, specielt i tegneserier, hvor fx superhelte, skurke, selvtægtsmænd eller forbryderbekæmpere har hemmelige identiteter, eksempelvis Clark Kent/Superman.

Der kan også nævnes virkelige eksempler fra blandt andet underholdningsbranchen, hvor fx David Bowie i 70'erne havde Ziggy Stardust som alter ego, og den danske rapper Jokeren er et af flere alter egoer for Jesper Dahl.

Et beslægtet begreb er pseudonym, som fx af bruges af forfattere, der udgiver bøger i et andet, fiktivt navn. For eksempel skrev Karen Blixen bøger under navnene Pierre Andrezel og Isak Dinesen, og Stephen King har skrevet under navnet Richard Bachman.


Psi Stub
Denne artikel om psykologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.