Amanoreje

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Amanoreje
Amanoreje (Caridina multidentata)
Amanoreje (Caridina multidentata)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyreriget)
Række Arthropoda (Leddyr)
Underrække Crustacea (Krebsdyr)
Klasse Malacostraca (Storkrebs)
Orden Decapoda (Tibenede krebsdyr)
Infraorden Caridea
Familie Atyidae
Slægt Caridina
Art C. multidentata
Videnskabeligt artsnavn
Caridina multidentata
Stimpson, 1860
Hjælp til læsning af taksobokse

Amanorejen (Caridina multidentata, tidligere Caridina japonica) er en ferskvandsreje opkaldt efter akvaristen Takashi Amano.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Hannen opnår en størrelse på ca. 3,5 cm, hvorimod hunnen kan komme helt op på 5 cm. Rejen har ikke den store farvepragt, men kan være meget varierende i farverne der spænder fra helt bleg næsten gennemsigtig/grålig, kun afbrudt af de for rejen karakteristiske mørke pletter/linjer langs siden, og til en mørkere brunlig, rødlig eller blålig farve, der mest markant hos hunnerne. Rejen er meget tolerant overfor temperatursvingninger, men trives bedst ved temperaturer mellem 20-28 °C. Amanorejen er stort set altædende, men lever primært af alger. Rejerne har en typisk levealder på 2-3 år, men nogle eksemplar kan sagtens blive over 10 år gamle i akvarier.[kilde mangler]

Rejen skifter ofte "ham" Så man vil opleve tomme rejeskaller i bunden, dette er altså ikke en død reje, men blot dens gamle exoskellet.

Amanorejen i fangeskab[redigér | rediger kildetekst]

Da rejen primært lever af alger har den vundet vid udbredelse i akvariekredse, hvor den undertiden går under navnet Algereje. Således var arten en af de første rejearter, der blev udbudt i handel til almindelige akvarister. I akvariet vil rejen kunne indgå i bekæmpelse af en bred vifte af algetyper herunder også trådalger. Såfremt rejerne skal bekæmpe alger må man dog holde lidt igen med fodringen i akvariet, da rejerne først vil spise andet mere tilgængeligt foder, før de begynder at spise alger. Amanoreje spiser flere gram alger end fx den siamesiske algeæder per gram dyr.[1]

Rejen er som tidligere nævnt meget tolerant overfor temperatursvingninger, men også når det kommer til vandkvalitet, er rejen yderst fleksibel. Arten er således yderst let at holde i akvariet. Selve akvariet bør indrettes med grus, rigelig beplantning og trærødder.

Lige så nem som arten er at holde, lige så problematisk er den at opdrætte, men det er gjort med succes af et par akvarister verden over. Deriblandt et par stykker i Danmark. For at larverne kan udvikles behøver de brakvand. Dette hænger sammen med at larverne i naturen efter udklækning vil blive ført med strømmen ud i havet, hvor de udvikler sig, hvorefter de søger tilbage til ferskvandsfloderne for at leve deres voksne liv og formere sig.

Udbredelse[redigér | rediger kildetekst]

Amanorejen stammer fra Asien, hvor den har sin udbredelse i floder i Japan, Korea og Taiwan.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ tropica.com: Test af algeædere Citat: "...Den er stadig næsten dobbelt så effektiv som kirsebær-rejen og mere end 5 gange så effektiv som den siamesiske algeæder...", backup

Eksterne hevnisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg