Analfabetisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Verdenskort over analfabetismens udbredelse pr. land (2011 Human Development Report) Grå betyder ingen data
Analfabetismen er halveret fra 1970 til 2005.

Analfabetisme er manglende evne til at læse og skrive, hvad end dette skyldes manglende skoling eller manglende evne til at lære sig færdigheden. I 1998 anslog FN, at 16% af jordens befolkning var analfabeter. Blandt de arabiske stater var tallet i 2000 mere end 25% af mændene og 50% af kvinderne.

Traditionelt har ulande altid været plaget af analfabetisme, men de har de seneste år fået mange flere i uddannelse bl.a. med hjælp fra FN, hjælpeorganisationer og u-landshjælp fra ilande.[kilde mangler]

Analfabetisme er ikke det samme som ordblindhed.

Funktionel analfabetisme[redigér | rediger kildetekst]

Funktionel analfabetisme er et begreb, der betegner vanskeligheder ved at læse og skrive i et sådant omfang, at det begrænser individets muligheder for at udnytte sine øvrige evner i at deltage i samfundslivet.[1] Et funktionelt analfabet kan have en uddannelse, der gør vedkommende i stand til at læse lettere tekster, men ikke være i stand til at læse tekster at mere kompliceret art.

Begrebet "funktionel analfabetisme" er kritiseret for at være upræcist og ikke have solid evidens.[2][3]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkoleSpire
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.