Andreas Møller (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Maria Theresia som pige, malet af Andreas Møller i 1727

Andreas Møller (30. november 1684 i København – efter 1752, måske 1762 i Berlin) var en dansk portræt- og miniaturmaler.

Andreas Møller var søn af Frederik IV's tegnelærer Daniel Møller. Allerede som ungt menneske var han i udlandet, Spanien, Østrig, Tyskland, England, og vandt snart navn som en dygtig kunstner. Navnlig i England opholdt han sig længe, blev en halv eller hel englænder og kaldes derfor ofte "Engelske Møller". I Wien malede han 1737 fem miniaturportrætter på elfenben af Karl VI og gemalinde, af Maria Theresia og to andre ærkehertuginder; året efter var han igen i København, hvor han malede kronprinsen den senere Frederik V i legemsstørrelse. Sophie Magdalene yndede ham meget og holdt ham for en af tidens ypperste miniaturmalere. Det er uvist, om "de italienske Skjønheder", der i Frederik IV's tid maledes til Frederiksberg Slot, er af ham. Til sidst slog Møller sig ned i Berlin, hvor han skal være død 1762. Han var, siges der, en alsidig dannet mand, "men en slet Patriot".


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af F.J. Meier i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 12. bind, side 42, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst eller redigeret således, at den er på nutidssprog og er wikificeret, bedes skabelonen venligst erstattet med et dybt link til DBL som kilde, og indsættelse af [[Kategori:Personer i Dansk Biografisk Leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.


Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Andreas MøllerKunstindeks Danmark/Weilbachs Kunstnerleksikon