Andreas Møller (maler)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Andreas Møller
Født 30. november 1684Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Død 1762Rediger på Wikidata
BerlinRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Arbejdssted Dresden, Wien, Firenze, ParisRediger på Wikidata
Genre PortrætRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Maria Theresia som pige, malet af Andreas Møller i 1727

Andreas Møller (30. november 1684 i København – efter 1752, måske 1762 i Berlin) var en dansk portræt- og miniaturmaler.

Andreas Møller var søn af Frederik IV's tegnelærer Daniel Møller. Allerede som ungt menneske var han i udlandet, Spanien, Østrig, Tyskland, England, og vandt snart navn som en dygtig kunstner. Navnlig i England opholdt han sig længe, blev en halv eller hel englænder og kaldes derfor ofte "Engelske Møller". I Wien malede han 1737 fem miniaturportrætter på elfenben af Karl VI og gemalinde, af Maria Theresia og to andre ærkehertuginder; året efter var han igen i København, hvor han malede kronprinsen den senere Frederik V i legemsstørrelse. Sophie Magdalene yndede ham meget og holdt ham for en af tidens ypperste miniaturmalere. Det er uvist, om "de italienske Skjønheder", der i Frederik IV's tid maledes til Frederiksberg Slot, er af ham. Til sidst slog Møller sig ned i Berlin, hvor han skal være død 1762. Han var, siges der, en alsidig dannet mand, "men en slet Patriot".


Denne artikel bygger hovedsagelig på Biografi(er) af F.J. Meier i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 12. bind, side 42, Udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905); .
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]