Angelica Ewans

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Angelica Ewans, født Pierri, gift Burchardt, Goertz, Sponneck, Mayer, Ewans (14. december 187012. juli 1914), dansk grevinde og ejer af det daværende Aldershvile slot i Bagsværd.

Angelica Pierri kom til verden som andet barn af en italiensk spillemand og en københavnsk mor. Som treårig blev hun foræret bort til et ældre ægtepar, der havde en Toddykælder i Blågårdsgade. Som 20-årig fik hun hemmeligt en datter uden for ægteskab og kom til Kolding på en præstegård.

Det siges at hun var både meget kvik og køn og havde en sjælden magt over mænd. Hun giftede sig i Kolding med Arndt Burchardt, søn af en fabriksejer og blev sendt med sin nye mand til Sydafrika. Her gik Arndt til grunde, og hun blev skilt fra ham og fik arbejde som servitrice. Hun serverede for diamant- og guldgravere, men en dag også for diamantmineejer Adolf Goertz, der var dødsmærket af tuberkulose. Han forelskede sig og giftede sig med hende og de havde to lykkelige år, hvor også Angelicas datter Stella kom med i familien. Angelica blev enke som 27årig og arvede i 1897 syv millioner danske kroner samt et palæ i London, der bl.a. indeholdt en ægte Rembrandt. Ifølge datteren forandrede det moderens lyse og lystige sind til et noget mere koldt kalkulerende væsen. I 1901 lykkedes det Angelica at gifte sig med rigsgreve Carl Valdemar Sponneck, der var Stellas far, forgældet og ikke så præsentabel. Derefter kunne hun pryde sig med en nitakket krone og titlen grevinde. Efter et par år blev parret skilt og grevinden drog til London for en tid.

Her blev hun 10. november 1905 gift med den hovedrige kunsthandler Gustav Mayer, som åbnede dørene for grevinden til hoffets sale og de fineste kredse i England. Men til Derby på væddeløbsbanen tabte Angelica sit hjerte til den unge rytter William Ewans af adelig herkomst, og i dette sidste ægteskab fik hun sat hele sin formue over styr. Hun gav den unge ægtemand, alt hvad han ønskede. Der blev trænet fuldblodsheste på Aldershviles jorde og festet i slottet.

Den 9. juni 1909 vågnede grevinden ved at slottet brændte, og det lykkedes både hende, datteren og husjomfruen at redde sig ud af slottet, mens alt nedbrændte. Der er en teori om, at branden var påsat af en utilfreds arbejder eventuelt som håndlanger for andre. Med Slottet brændte også en stor del af grevindens formue, der lå som værdipapirer, og slottet blev aldrig genopbygget. Hun festede stadig, men druknede sin sorg i whisky. Hun solgte Aldershvile slot med tilhørende jorder til Gustav Mayer, for en aftale om at blive forsørget resten af sit liv, men fik ikke papir på aftalen. Mayer overholdt ikke aftalen og grevinden endte som en fattig pantelånerske. Angelica døde for egen hånd, da hun drak gift blandet med whisky og endte sit begivenhedsrige liv 44 år gammel i baglokalet til sin pantelånerforretning. Grevinden af Bagsværd var en kvinde, der forstod at sno verden om sin lillefinger og samtidig var både ødsel og godgørende.


Ved Aldershvile Slotsruin står en mindesten for hende med teksten "Min Kære lille gode Mami Ange Evans, Født Perri" og hendes fødsels- og dødsdato.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]