Anne-Grethe Bjarup Riis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Anne-Grethe Bjarup Riis
Personlig information
Født 21. november 1965 (53 år)
Herning
Nationalitet Danmark Dansk
Beskæftigelse skuespiller, filminstruktør

Anne-Grethe Bjarup Riis (født 21. november 1965 i Herning) er en dansk skuespiller og filminstruktør.

Hun er uddannet fra Statens Teaterskole i 1992 og har bl.a. medvirket i opsætningen GasolinDr. Dantes Aveny og været tilknyttet teatergruppen Emmas Dilemma. Hun havde en større rolle i Lars von Triers dogmefilm Idioterne, men er mest kendt fra tv. Her har Anne-Grethe Bjarup Riis været med i TV 2-serien Hotellet, DR2-satireserien Emmas dilemma, samt TV3's tv-serie Nynne. Hun har også medvirket i Halalabad Blues og satireprogrammer som TV-Ansjosen. I 2008 deltog Anne-Grethe i TV 2's underholdningsprogram Vild med Dans med dansepartneren Michael Olesen. Parret endte på en 3. plads.

I 2012 fik hun debut som filminstruktør med Hvidsten Gruppen.

Privat danner hun par med Bo Mortensen, som hun også har børn med. Parret bor på Indre Østerbro i København.[1]

Politiske holdninger[redigér | redigér wikikode]

Den 15. februar 2011 udgav Anne-Grethe Bjarup Riis et indlæg i Ekstrabladet[2] hvor hun angreb Linda Kristiansen fra Det Radikale Venstre for hendes deltagelse på webstedet sexarbejderkarriere.dk.[3]. I indlægget kalder Anne-Grethe Bjarup Riis blandt andet Linda Kristiansen for en "lalleglad, forkælet og totalt ubegavet klovn". En tumpe, der ikke har fattet en fucking skid af det hele".[2]

Indlægget skaffede blandt andet Anne-Grethe Bjarup Riis en plads i GO' Morgen Danmark [4] den 16. februar 2011, overfor de prostitueredes talskvinde Susan Møller, der ønskede at forsvare den radikale folketingskandidats Linda Kristiansens optræden. Men Anne-Grethe Bjarup Riis afbrød igen og igen Susan Møller, og til sidst måtte studievært Morten Resen true med at sætte tape for munden af Anne-Grethe Bjarup Riis.

Senere har Anne-Grethe Bjarup Riis erkendt at, citat: "Jeg er klar over at nogle af de piger, der prostituerer sig, får et kick".[5]

Hun modtog i 2010 Mathildeprisen for sit store engagement i sexkøbsdebatten.[6]

Filmografi (skuespiller)[redigér | redigér wikikode]

Tv-serier[redigér | redigér wikikode]

Filmografi (instruktør)[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Anne-Grethe Bjarup Riis kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.