Aqqaluk Lynge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Aqqaluk Lynge (født 12. oktober 1947 i Aasiaat) er en grønlandsk politiker og forfatter[1].

Han er Formand for Inuit Circumpolar Conference. Han er også tidligere medlem af Grønlands Landsting, og var en af grundlæggerne af det grønlandske politiske parti Inuit Ataqatigiit (IA).

Han er indfødt Kalaallit (grønlandsk), og er medlem af FNs Permanente Forum for Urfolk, som er et rådgivende organ for FN's økonomiske og sociale råd. Forummet behandler sager knyttet til indfødte folk, som økonomiske og social udvikling, kultur, miljø, uddannelse, sundhed og menneskerettigheder.

Han har skrevet digtsamlingen Tupigusullutik angalapput/Til hæder og ære (1982), og desuden bogenInuit om ICC (1993), debatbogen Isuma/Synspunkt (1997), og Inuunermi aqqusaarneq. Livets gæst. Life's Guest (1998) om kunstneren Aka Høegh. Han er næstformand og tidligere formand for den grønlandske forfatterforening Atuakkiortut.[2][3]


Æresbevisninger[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ https://inuit.uqam.ca/en/person/lynge-aqqaluk
  2. ^ Karen Nørregaard: Aqqaluk Lynge i Den Store Danske, Gyldendal. Hentet 7. april 2017 fra http://denstoredanske.dk/index.php?sideId=119401
  3. ^ "Grønlands Forfatterforening - Kalaallit Atuakkiortut". Arkiveret fra originalen 29. august 2017. Hentet 7. april 2017.
GrønlandSpire
Denne artikel om en grønlandsk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker
Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpgArtiklen om politikeren Aqqaluk Lynge kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.