Aasiaat

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aasiaat
Egedesminde
Våben
Coat of arms of Aasiaat.svg
Aasiaat-archipelago.jpg
Overblik
Land Grønland Grønland
Kommune Qeqertalik Kommune
Landsdel Vestgrønland
Grundlagt 1759 Rediger på Wikidata
Postnr. 3950
Demografi
By 3.035[1] (2021)
Andet
Tidszone UTC -3
Højde m.o.h. 1 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.qeqertalik.gl
Oversigtskort

Aasiaat [ˈa·sia·t] (grønlandsk for Edderkopperne (der siges at bringe lykke), tidligere dansk navn: Egedesminde) er en by i Vestgrønland i Grønland. Byen er beliggende i det sydvestlige hjørne af Diskobugten på Grønlands vestkyst. Aasiaat har 3.035 indbyggere (2021)[1], og den er dermed Grønlands 5. største by. Aasiaat ligger i Qeqertalik Kommune.

Byen var hovedby i Aasiaat præstegæld, samt for Aasiaat Kommune, der eksisterede 19532009. Der er ca. 250 indbyggere tilsammen i de, til præstegældet og den tidligere kommune, tilhørende bygder Kitsissuarsuit (Hunde Ejlande) og Akunnaaq.

Den største arbejdsplads er fiskefabrikken, hvor der forarbejdes krabber og rejer. Byen har sygehus, alderdomshjem, børnehave, vuggestue, folkeskole (1. – 11. klasse), gymnasium, lokal erhvervsskole, voksen- og børnebibliotek, handikapskole, mv. Aasiaat Radio er samlingspunkt for kystradiotjenesten i Grønland. Foruden mange håndværksfirmaer og private erhverv har Aasiaat også et skibsværft, containerhavn samt en lufthavn.

I den gamle bydel er der museum og et forsamlingshus, som er udsmykket med 24 malerier af kunstmaleren Per Kirkeby. Aasiaat museum er indrettet i den gamle kolonibestyrerbolig. Museet er et kulturhistorisk museum, og arbejdsområdene er Egedesmindes koloniperiode og Aasiaat kommunes historie. Museet råder over en betydelig lokal historisk samling. Museet har i 1989 og 1990 foretaget arkæologiske undersøgelser, hvor der blev fundet et stor antal bopladser fra de palæo-eskimoiske kulturer. I sommeren 1993 blev der iværksat et arkæologisk udgravningsprojekt, hvor der blev fundet stenredskaber fra Dorset I og II kultur.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Aasiaat blev anlagt som koloni under navnet Egedesminde i 1759 af Hans Egedes søn Niels Rasch Egede til minde om sin far, der var død året før. Det skete noget sydligere end den nuværende Aasiaat by. Grundlæggelsen af kolonien skete for at forhindre de europæiske – især hollandskehvalfangeres fangst langs Grønlands vestkyst, men også for at forhindre at de drev handel med grønlænderne, den såkaldte snighandel. I 1763 flyttedes kolonien til dens nuværende placering, men allerede før anlæggelsen af kolonien havde området været beboet længe.

I 1900-tallet begyndte kolonien at udvikle sig til en by. Sygehuset blev bygget i 1916, og efterskolen i 1928. I 1930'erne udvikledes torskefiskeriet, og de øgede indtægter gjorde at mange kunne flytte fra tørvehuse og ind i nye træhuse.

Under 2. verdenskrig oprettede USA i 1942 som led i de amerikanske forsvarsanlæg i Grønland vejrstationen Bluie West Five i Aasiaat, som var en vigtig erhvervsfaktor, indtil den blev nedlagt. Derefter var Aasiaat afhængig af fiskeri, der dog stagnerede økonomisk, indtil forarbejdningen af fisk og rejer blev moderniseret i 1980'erne.

Omkring 1950 kom servicefaciliteter, elværk og en radiostation. De første industrier blev etableret - bådebyggeri og frysehus - og vejene blev forbedret. I 1951 havde byen 1.016 indbyggere. I 1960'erne kom de første boligblokke, samtidig som indbyggerne fik telefon og en heliport.[2]

Turisme[redigér | rediger kildetekst]

I vintermånederne er der blandt andet mulighed for langrend på præparerede løjper, snescooterkørsel og ture på hundeslæde. I idrætshallen er der mange muligheder for indendørs sportsgrene.

Mange af øerne i området er fredede. I sommerperioden fyldes området med havterner, pukkelhvaler og vågehvaler, samt om vinteren narhvaler.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Aasiaat". Statistikbanken. Grønlands Statistik. Hentet 12-02-2020. 
  2. ^ Kommuneplan, Aasiaat på qaasuitsup-kp.cowi.webhouse.dk hentet 12. oktober 2019

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]